01 RECEPTEN

Recepten

Iedereen kent deze slogan wel:  'Kip het meest veelzijdige stukje vlees!'. Hier een heerlijk menu, maar dan wel met een OK Kip! Geniet!

Het menu bestaat uit:


Kip met Honing mosterd marinade

Iedereen kent wel het karbonaadje met honing en mosterd. Dat dit duo ook bij kip heerlijk smaakt bewijst dit verrukkelijke en makkelijk te maken recept.


 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR VIER PERSONEN ALS HOOFDGERECHT (bereidingstijd 2 uur)
  • 1 biologische of scharrelkip van plm. 1.500 gram
  • 1 (biologische) citroen
  • 2 el Dyon mosterd
  • 1 el citroensap
  • 1 el olie
  • 2 el honing
  • 1 el ketjap asin
  • 1 afgestreken tl zout
  • vers gemalen peper
Kip-met-honing-mosterd-LRG
dot-line-431-01
BEREIDING

Verwarm de oven voor op 190 graden
Was de kip van binnen en van buiten en droog hem met keukenpapier.
Roer de mosterd, het citroensap, de olie, honing, ketjap, zout en peper goed door elkaar tot een marinade. Was de citroen en prik hem met een vork rondom in.
Doe de citroen in de buikholte van de kip en doe er 11/2 el van de marinade bij. Duw de poten weer tegen elkaar en leg de kip in een ovenschaal. Giet de marinade over de kip en wrijf de kip er rondom mee in. Leg de kip met de borst omhoog en zet de kip in het midden van de oven gedurende 30 minuten. Draai de kip nu om, de borstkant naar beneden en sprenkel de marinade uit de schaal over de kip. Draai de temperatuur terug naar 170 graden en bak nog 60 minuten, terwijl je de kip tussendoor nogmaals overgiet met het braadvocht uit de ovenschaal.
Voor een krokante borst draai je hierna de kip nogmaals om en braad nog 20-30 minuten tot de kip bruin, krokant en gaar is.
Dit laatste kun je eenvoudig controleren; als je met een vork in het dikste deel van de poot prikt dan moet het vocht dat eruit komt helder zijn.


{mooblock=Portobello met Honing-mosterd vulling

Een heerlijke, stevige reuze paddestoel met een verrassende en smaakvolle vulling. Mooi om te zien. Het gerecht is lekker in combinatie met de wortel raita, de bloemkool en de aardappelen. Deze vegetarische optie is een volwaardige tegenhanger die zich met hetzelfde garnituur als de kip prima op zijn gemak voelt.


 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR 1 PERSOON
  • 1 flinke portobello
  • 1/2 rode ui gesnipperd
  • 1/2 teen knoflook gesnipperd
  • 3 flinke el grof witbroodkruim (brood 1 dag oud gemalen in de keukenmachine)
  • 2 flinke el roomkaas naturel (bijv Philadelphia)
  • 1 tl Dyon mosterd
  • 1 1/2 tl honing
  • 1 el tuinkers
  • peper & zout
  • 0lie
dot-line-431-01

BEREIDING

Indien je dit gerecht tegelijk met de kip maakt, kun je het in de oven bij de kip zetten. Maak je dit als zelfstandig gerecht verwarm dan de oven voor op 170 graden.

Haal het steeltje uit de portobello. Roer de mosterd, honing en een tl olie door elkaar en kwast met de helft hiervan de buitenkant van de portobello in. Leg de portobello in een ovenschaaltje met de holle kant (daar waar het steeltje zat) boven.

Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook zachtjes bruin. Hak het steeltje grof en bak even mee met de ui. Voeg nu het broodkruim toe en bak dit mee tot het kruim begint te kleuren. Voeg zout, peper, de Philadelphia de tuinkers en de rest van het honing mosterd mengsel toe. Vul de portobello met dit mengsel en sprenkel er een heel klein beetje olie over. Bak in 15-20 minuten bruin en gaar. Bestrooi uit de oven met een klein toefje tuinkers.


{mooblock=Wortel-tuinkers raita

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR VIER PERSONEN ALS BIJGERECHT
  • 250 gram winterwortel grof geraspt*
  • 2 el citroensap
  • 1 tl suiker
  • zout en peper
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl zwart maanzaad
  • 250 ml Griekse yoghurt 10%
  • 1 bakje biologische tuinkers
* met de hand geraspte wortel geeft een sappiger resultaat dan wanneer de wortel met de keukenmachine wordt geraspt.
  •  
dot-line-431-01

BEREIDING

Schep de wortel om met het citroensap, de suiker, peper en een snufje zout, olie en het maanzaad. Vermeng dit met de yoghurt. Knip het bakje tuinkers er boven fijn en schep luchtig door.


{mooblock=Gele bloemkool

Een gewone bloemkool wordt omgetoverd tot een kleurrijk en schilderachtig tafereel. Tuinkers zorgt behalve voor kleur voor een aangenaam peperig accent, de shiso purple kleurt práchtig en heeft een lichte komijnsmaak die weer heel goed combineert met bloemkool.

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR 4 PERSONEN, BIJGERECHT
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 1/2 tl kurkuma (geelwortel of koenjit)
  • zout
  • sap van een halve citroen
  • 1/2 bakje tuinkers
  • 1 bakje shiso purple
dot-line-431-01

BEREIDING

Doe de bloemkool in een pan. Meng een halve liter water met een flinke snuf zout en de kurkuma en giet dit over de bloemkool breng aan de kook en laat in 5-8 minuten beetgaar worden. Controleer met een vork. Giet af, vermeng met citroensap en knip de tuinkers en de shiso purple erboven fijn.


{mooblock=aardappelen met rode ui} 

dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR 4 PERSONEN, BIJGERECHT
    • 1 kilo aardappelen bij voorkeur biologische (want ze worden met schil gegeten)
    • 2 rode uien
    • boter of olie
    • 1 el citroensap
    dot-line-431-01

    BEREIDING

    Was de aardappelen en kook ze met schil in 15-20 minuten stevig en gaar, controleer dit met een prikker. Giet af en laat iets afkoelen.
    Snipper de ui en verhit een flinke scheut olie of boter in een koekenpan. Bak de ui zachtjes tot hij begint te kleuren. Snij de aardappelen in de lengte doormidden en iedere helft weer doormidden. Bak de aardappelen in 30-45 minuten langzaam bruin en krokant schep af en toe om. Bestrooi eventueel met wat zout en schep het citroensap erdoor.oster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Zet apart.

     EU Organic Logo
    © OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040