01 RECEPTEN

Recepten

Menu geschikt om iedere dag feestelijk op te sieren. Een bedje van lichtroze bonenpuree met daarop enkele plakken mooi gebraden rosbief met daarover een heerlijk romige tuinkers saus, daarnaast roergebakken spinazie en een klein schaaltje frisse vrolijk zachtgele ananas-appel moes erbij… en je spreekt van een prachtig menu met een ferme knipoog naar de paasdagen!

 

 

Het menu bestaat uit:


Rosbief met tuinkers roomsaus

Rosbief is een heerlijk mals stuk vlees dat luxe uitstraalt en zich bij uitstek leent om een dag feestelijk op te sieren. Een restje over..? Dat is de volgende dag heerlijk op brood met wat salade en een saus of in een maaltijdsalade.

dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR VIER PERSONEN ALS HOOFDGERECHT              
  • Rosbief stuk van plm 500 gram
  • peper
  • zout
  • 50 gram boter
Rosbief-met-tuinkers-LRG
dot-line-431-01
BEREIDING

Haal het vlees een half uur voor het braden uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dep het droog met keukenpapier, als het vlees droog is schroeit het namelijk sneller dicht.
Neem een flinke braadpan, smelt de boter langzaam tot deze begint te bruisen.
Bestrooi de rosbief royaal met gemalen peper en zout. Leg voorzichtig in de boter en braad rondom bruin. Keer regelmatig en braad in 20 minuten voor rood en 25 minuten voor rosé. Haal het vlees uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat een paar minuten rusten. Snij met een scherp mes mooie dunne plakken voor vier personen.

 


Romige Tuinkerssaus

Een romige, saus waarin mierikswortel en tuinkers samen zorgen voor een aangename lichte prikkeling. 

dot-line-431-01

NODIG VOOR 4 PERSONEN ALS BIJGERECHT
  • 1 sjalotje
  • 40 gram roomboter
  • 40 gram bloem
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 1/2 groente bouillonblokje opgelost in 250 ml kokend water
  • 1 1/2 bakje tuinkers
  • zout en peper
  • 2 1/2 el mierikswortel uit een potje
Tuinkers-room-saus-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Snipper het sjalotje fijn. Smelt de boter en fruit het uitje tot het begint te kleuren. Doe in een keer de bloem erbij zet het gas/warmtebron laag en roer goed. Voeg nu in één keer de melk en room toe en blijf roeren. Ondanks dat het er klonterig uitziet: het komt goed. Zet het gas wat hoger en wacht tot de bloem gaat binden en er een dikke egale saus ontstaat. Voeg scheutje voor scheutje de bouillon toe en blijf roeren. Als alle bouillon is toegevoegd knip dan de tuinkers van 1 bakje erboven fijn en schep door de saus. Maal wat peper erboven, voeg de mierikswortel toe, roer door en laat warm worden. Serveer bij en over de rosbief, garneer met een toefje tuinkers.


{mooblock=Reuzenbonenpuree

Verrukkelijk en supersnel. De combinatie van de lichtzure zachte bonenpuree is geweldig met de rosbief.

 
dot-line-431-01

VOOR VIER PERSONEN ALS BIJGERECHT
  • 2 rode uien
  • 2 el balsamico azijn
  • 3 takjes tijm, de blaadjes of 2 tl gedroogde
  • peper en zout
  • 2 blik reuzebonen a 440 gram
  • 4 el Griekse yoghurt 10% vet
  • 2 geroosterde rode paprika's uit een pot
  • olijfolie
reuzenbonen-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Snipper de uien en fruit deze in een scheut olijfolie langzaam gaar en lichtbruin. Roer de balsamico, de tijmblaadjes en wat peper en zout erdoor en laat nog twee minuten meesmoren. Zet apart.
Verwarm de bonen in hun vocht. Giet het vocht af en pureer de bonen samen met de geroosterde paprika en de Griekse yoghurt in de blender tot een roze gekleurde puree. Doe terug in de pan, schep de uien erdoor en warm goed door.


{mooblock=Ananas-appel moes met munt

Prachtig zonnig geel van kleur, zoet zuur van smaak met een frisse toon van de munt. Zachte moes van appel met stukjes ananas.

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
  • 250 gram (bij voorkeur verse) ananas
  • 250 gram zacht zure appel bijv Jona Gold of Elstar (schoon gewicht)
  • 1/2 biologische citroen sap en rasp
  • 2 tl gedroogde munt
  • 30 gram suiker
  • 1 el custard poeder losgeroerd met wat water
  • 1 bakje Apple blossom ter garnering
appelmoes-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Snij de appel en de ananas in kleine stukjes. Schep om met het citroensap, de rasp, de munt en de suiker. Voeg 100 ml water toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken waarbij je af en toe roert. Voeg dan de aangelengde custard toe en kook nog een 4 minuten door tot de moes gebonden is. Serveer warm, koud of lauw. Garneer met een toefje Apple-blossom.

 


Roergebakken spinazie met rode ui en knoflook} 

dot-line-431-01

 

VOOR 4 PERSONEN, BIJGERECHT
    • 1 zak wilde spinazie (400 gram)  
    • 1 rode ui gehalveerd en in dunne ringen
    • 2 teentjes knoflook in dunne plakjes
    • Mespunt kurkuma
    • Olijfolie
    • Peper en zout
    spinazie-LRG
     
    dot-line-431-01

    BEREIDING

    Was en droog de spinazie. Verhit 2 el olie in een diepe pan en fruit ui en knoflook zachtjes aan. Voeg kurkuma toe en bak even mee, voeg dan de spinazie hand voor hand toe en bak al omscheppend mee tot deze geslonken is. Voeg zout en peper toe en serveer.

     


    Paneer met zoete paprika en sesam korst - vegetarisch} 

    dot-line-431-01

    Paneer spreek uit als panier, is een vegetarische kaas gemaakt van melk. Het wordt veel in de Indiase keuken gebruikt. De bite is steviger dan die van tahoe. En wat zo leuk is: je kunt het eenvoudig zelf thuis maken.

    PANEER MET TUINKERS SAUS VOOR VOOR 2 PERSONEN, HOOFDGERECHT
    • 1 liter volle melk
    • 1/2 groente bouillontablet
    • 1 1/2 tl zoet paprikapoeder
    • 1 tl komijn
    • 1/2 tl gedroogde munt
    • 1 citroen uitgeperst
    • 1 ei
    • 2 el paneermeel
    • 1 el sesamzaad
    Paneer-met-zoete-paprika-LRG
     

    dot-line-431-01


    BEREIDING

    Voorbereiding: maak de paneer het liefst een paar uur voor je gaat eten zodat het uit kan lekken en opstijven.
    Spoel een schone, gestreken zakdoek uit met water en leg deze in een zeef die je boven een kom zet.Breng de melk met het bouillonblokje, de paprikapoeder, de komijn en munt aan de kook. Als de melk kookt voeg dan in een keer het sap van de citroen toe en blijf roeren, er gebeurt nu iets wonderbaarlijks de melk scheidt zich in een vast en vloeibaar bestanddeel. Giet de massa in de zeef en sla de zakdoek over de massa heen. Druk er zoveel mogelijk vocht uit. Door de punten van de zakdoek bij elkaar te draaien wring je het vocht eruit. Modelleer het vaste deel in een vorm die op een ‘kipfilet’ lijkt en laat uitlekken. Zet eventueel iets zwaars op een schoteltje dat je op de  paneer zet, om zoveel mogelijk vocht er uit te persen.
    Als het afgekoeld is zet het dan tot gebruik in de koelkast.

    Bereiden: klop een ei los in een diep bord met wat zout haal de paneer hierdoor heen zodat alles bedekt is. Meng het paneermeel met het sesamzaad op een ander bord en rol de paneer erdoor heen zodat alles met sesam-paneermeel bedekt is.

    Verhit een klont boter in een koekenpan en braad de paneer rondom bruin. Nu kun je het in vijf a tien minuten in de pan afbraden waarbij je het nog een keer omkeert of je doet het over in een ovenschaal en zet het tien minuten voor alles klaar is bij de aardappels in de oven. Doe het in dit geval in een ovenschaal me een klontje boter op de bovenkant. Serveer met bonenpuree, romige tuinkerssaus en ananas-appel moes.


     

     

     

     EU Organic Logo
    © OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040