01 RECEPTEN

Recepten

Ter ere van het open gaan van de webwinkel heeft Joke een speciaal & heerlijk menu gemaakt. Natuurlijk ook met een gerecht dat het vleesgerecht kan vervangen. Geniet!

Het menu bestaat uit:


{mooblock=Gevulde varkenshaas

Deze gevulde varkenshaas is verrukkelijk, eenvoudig te bereiden en heeft na de bereiding een luxe uitstraling. In combinatie met de romige wortelsaus is het ook nog eens prachtig om te zien. Wie indruk wil maken op zichzelf óf zijn gasten, doet er goed aan dit gerecht te maken.

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR VIER PERSONEN ALS HOOFDGERECHT
  • 1 flinke varkenshaas van 300-350 gram
  • 30 gram gedroogde voorgewelde abrikozen (al voorgeweld te koop)
  • 20 gram gerookte gezouten amandelen
  • 1 el roomkaas bijv Philadelphia
  • 1/2 bakje biologische tuinkers
  • 3/4 tl ras el hanout kruiden * (Marokkaanse of Turkse winkel)
  • 3/4 tl zout
  • 1 ei
  • 2 el sesamzaad
  • 2 el paneermeel
  • boter
gevulde-varkenshaas_def
dot-line-431-01
BEREIDING

Verhit de oven voor op 180 graden. Zet een ovenschaal klaar waar de varkenshaas in de lengte in past. Snij de varkenshaas aan de bovenkant in, zodat je hem kunt openklappen.Maal in de keukenmachine de amandelen en de abrikozen fijn en voeg dan de tuinkers en roomkaas toe, maal deze nog even kort mee. Verdeel dit mengsel in de insnijding en druk de randen goed dicht. Vermeng de ras el hanout kruiden met het zout en bestrooi de varkenshaas met dit mengsel. Klop het ei los in een diep bord. Vermeng op een ander bord het paneermeel met het sesamzaad. Haal de varkenshaas eerst door het losgeklopte ei en dan door het sesam-paneermeel mengsel. Druk het goed aan en verdeel met de handen het paneermeel van het bord over de varkenshaas.

Verhit een stuk boter of een royale scheut olie in een keukenpan en braad de varkenshaas rondom bruin. Doe de varkenshaas in de ovenschaal (gevulde kant boven) en giet het bakvet erover, plaats de varkenshaas in het midden van de oven. Bak bruin en gaar in 20 minuten. Bedruip tussendoor nogmaals met het braadvet. Haal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat even rusten. Snij na een paar minuten de varkenshaas in vier mooie stukjes en leg een stuk op een diep bord waarop een spiegel (laagje) romige wortelsaus ligt. Bestrooi met wat tuinkers.

*Ras el Hanout is een Marokkaans kruidenmengsel dat uit wel 27 verschillende ingrediënten bestaat, het is verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse groentewinkels of bij de (grotere) supermarkt.


{mooblock=Marokkaanse kikkererwtenburgertjes

Deze vegetarische optie is een volwaardige tegenhanger die zich met hetzelfde garnituur als de gevulde varkenshaas prima op zijn gemak voelt. Een verrukkelijke combinatie van noten en peulvruchten met een fruitige toets.


 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR 1 PERSOON
  • 20 gram gedroogde (voorgewelde) abrikozen
  • 20 gram gerookte gezouten amandelen
  • 75 gram kikkererwt uit blik uitgelekt
  • 1/3 tl ras el hanut kruiden*
  • snufje zout en peper
  • 1/2 bakje biologische tuinkers
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el paneermeel
  • boter of olie
marokaanse-burgers_def
dot-line-431-01

BEREIDING

Maal de abrikozen met de amandelen, de kikkererwten, de ras el hanout kruiden, zout, peper en een el van de tuinkers grof in de keukenmachine. Vorm er met je handen drie even grote balletjes van die je iets platter drukt tot burgertjes. Vermeng in een diep bord het paneermeel met het sesamzaad en rol de burgertjes hierdoor heen. Zorg dat ze overal bedekt zijn met paneermeel. Verhit een klont boter of een scheut olie in een koekenpan en bak de burgertjes bruin en gaar in twee à drie minuten per kant. Doe in een mooi diep bord een laagje romige wortelsaus en leg de burgertjes hierop. Bestrooi met de rest van de tuinkers die je erboven fijn knipt. 

*Ras el Hanout is een Marokkaans kruidenmengsel dat uit wel 27 verschillende ingrediënten bestaat, het is verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse groente winkels of bij de (grotere) supermarkt.


{mooblock=Romige Wortelsaus

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR VIER PERSONEN, BIJGERECHT
  • 250 gram (liefst biologische)  winterwortel
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 1 1/2 tl gemalen komijn
  • zout en peper
  • 200 ml volle melk
  • 1/2 groente bouillonblokje opgelost in 250 ml kokend water
  • 50 ml slagroom
  • 1 bakje biologische tuinkers 
romige-wortelsaus_def
dot-line-431-01

BEREIDING

Snij de wortel in plakjes, snipper de ui en knoflook fijn. Verhit een scheut olie in een diepe koekenpan en fruit de ui met de knoflook glazig. Voeg dan de wortelplakjes, peper, out en de komijn toe en bak deze al omscheppend mee. Voeg na 5 minuten de melk toe, roer alles door en breng aan de kook. Laat in 15 minuten de wortel helemaal gaar koken. Pureer dan in de keukenmachine samen met het bakje tuinkers. Doe over in een pan en voeg de slagroom en scheut voor scheut de bouillon toe. Verwarm al roerende tot er een dik gebonden saus ontstaat.


{mooblock=Groene couscous

Groen getinte couscous die mooi kleurt bij het oranje van de wortelsaus. Lekker van smaak en eenvoudig te bereiden.

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR 4 PERSONEN, BIJGERECHT
  • 3 deelblokjes diepvries spinazie
  • 200 gram couscous
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl sumac*
  • 100 gram diepvriesdoperwten
  • 1 bakje tuinkers
groene-couscous_def
dot-line-431-01

BEREIDING

Breng 200 ml water samen met de spinazie, en het bouillonblokje aan de kook. Zet het gas uit en roer de couscous erdoor. Dek af en laat 5 minuten zwellen. Kook ondertussen de doperwten in 5 minuten beetgaar en giet af. Roer de couscous met een vork los, schep de erwten en de olie erdoor en warm nog een paar minuten door terwijl je alles omschept (opwarmen kan ook in de magnetron terwijl je het tussendoor omschept). Knip de tuinkers erboven fijn en bestrooi alles met sumac. Dien op in een mooie schaal.

*Sumac is de bes van de zuurbes struik en in gedroogde gemalen vorm te verkrijgen bij de Marokkaanse en Turkse supermarkt, eventueel te vervangen door citroensap, neem in dat geval iets meer.


{mooblock=Citroencourgette

Een heerlijk fris groentegerecht dat zowel warm als koud erg lekker is. De knapperige geroosterde amandeltjes zijn heerlijk in combinatie met de zacht stevige courgette.

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR 4 PERSONEN, BIJGERECHT
    • 2 courgettes
    • 1 biologische citroen rasp en schil
    • 20 gram amandelschaafsel
    • zout
    • 2 el olijfolie
    • peper
    citroencourgette_def
    dot-line-431-01

    BEREIDING

    Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Zet apart.

    Snij de courgette doormidden en deze helften in een halve cm dikke plakken. Kook de plakjes 2 minuten in water met zout. Giet af en vermeng met de olie, het citroensap, de helft van de amandelen en versgemalen peper. Strooi de geraspte schil en de rest van de amandelen er losjes overheen.

     EU Organic Logo
    © OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040