01 RECEPTEN

Recepten

Een heerlijke Chinees gemarineerde varkenshaas met mooie bijgerechten. Natuurlijk met een vleesloze vervanger voor de varkenshaas.

Het menu bestaat uit:

Chinees gemarineerde varkenshaas

Een verrukkelijk gekruide, malse varkenshaas die ook nog eens snel klaar is omdat hij in plakjes gebakken wordt. Het vlees moet minimaal een uur marineren. Het is lekker met oosterse komkommersalade met shiso purper en kokosrijst.

De marinade is trouwens óók heerlijk bij karbonade of kip.

dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR VIER PERSONEN ALS HOOFDGERECHT
  • 500 gram varkenshaas (dat zijn er vermoedelijk 2)
  • 2 el ketjap asin (zout)
  • 2 steranijs
  • 2 tl Chinees vijfkruiden poeder
  • 5 el sweet chilisaus
  • 2 el vissaus
  • 2 el citroensap
  • 2 tl geraspte verse gember
  • zout
  • 3 el rijstemeel (toko en grote supermarkt)
  • boter om in te bakken
chinees-varkensvlees-LRG
dot-line-431-01
BEREIDING

Marinade

Begin met het maken van de marinade: doe de ketjap, de steranijs, het vijfkruiden poeder, de sweet chilisaus , de vissaus, het citroensap en de geraspte gember in een schaal en roer dit door elkaar.

Vlees

Snij de varkenshaas in plakjes van 11/2 cm dikte en leg ze in de marinade. Meng eenmaal goed door zodat al plakjes met marinade bedekt zijn en dek af met plastic folie. Zet gedurende minimaal een uur in de koelkast.
Verhit in een grote koekenpan een klont boter tot deze gesmolten is en licht begint te bruinen.
Doe het rijstemeel in een diep bord en vermeng dit met 1/3 tl zout. Haal steeds een plakje varkenshaas uit de marinade, laat even uitlekken en wentel dit lichtjes door het rijstemeel. Leg in de hete boter. Bak de plakjes aan iedere kant in twee a drie minuten bruin en gaar.
Haal het vlees uit de pan op een warm bord en dek af met folie. Doe de overgebleven marinade zonder de steranijs in het bakvet en haal de aanbaksels even los met een vork. Roer er zoveel heet water door dat er een gebonden saus ontstaat.  Serveer de saus in een kommetje naast het vlees.    
 


{mooblock=Krokant gebakken gemarineerde tahoe

Heerlijk krokant gebakken plakjes tahoe die gemarineerd zijn in een heerlijke kruidige marinade. Lekker met kokosrijst en komkommersalade met shiso purper.
 

dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR 1 PERSOON
  • 200 gram tahoe
  • 1 el ketjap asin
  • 1 afgestreken tl Chinees vijfkruiden poeder
  • 2 el sweet chilisaus
  • 1 steranijs
  • zout
  • 1 el citroensap
  • 1 afgestreken tl geraspte gember
  • 2 el rijstemeel
  • boter
Krokant-gebakken-gemarineerde-tahoe-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Snij de tahoe in dunne plakjes van een 0.5 cm dik.
Maak de marinade door de ketjap, het vijf kruidenpoeder, de steranijs, sweet chilisaus, zout, citroensap en de geraspte gember door elkaar te roeren. Leg de plakjes tahoe in deze marinade en zorg dat ze allemaal bedekt raken met de marinade. Dek af en zet voor minsten een uur koel weg.
Leg het rijstemeel op een bord, meng er een snufje zout door. Haal de tahoe uit de marinade en laat de plakjes uitlekken. Wentel ze door het rijstemeel.Verhit een klont boter in een koekenpan, bak de tahoe aan beide zijden knapperig, bruin en krokant.


{mooblock=Kokosrijst

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR VIER PERSONEN ALS BIJGERECHT
  • 300 gram witte rijst
  • 2 preien in ringen
  • 1 rode peper zonder zaad en zaadlijsten fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • olie
  • 150 ml dikke kokosmelk
  • 3 el gerapte kokos + 1 el extra voor het bestrooïen
  • 2 el ketjap asin
  • zout peper

kokosrijst-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Kook de rijst volgens de verpakking in water met zout gaar. Giet de rijst af en laat even staan. Bak in een hapjespan de ui in olie bruin voeg de peper toe en bak even mee. Voeg de prei toe en bak al omscheppend tot de prei begint te slinken. Voeg dan de kokosmelk toe, de ketjap en versgemalen peper en wat zout. Laat een minuut of drie zachtjes pruttelen en schep eenmaal om. Schep de rijst en de gedroogde kokos erdoor en bak nog even al omscheppend tot alles heet is. Bestrooi met de extra el kokos en dien op in een mooie schaal.


Komkommersalade met Shiso purper

Deze komkommer is heerlijk, fris, zoetzuur met een oosters accent door de gembersiroop. De shisopurper is een paars getinte tuinkers soort met een lichte komijn smaak. Dat maakt het tot een streling voor het oog en een smaak- en structuurvolle toevoeging.

 
dot-line-431-01

BENODIGDHEDEN
VOOR 4 PERSONEN, BIJGERECHT
  • 2 komkommers
  • 1 rode ui
  • 5 el witte wijnazijn
  • 3 el gembersiroop
  • zout en peper
  • 1 bakje shisopurper verkrijgbaar bij grote supermarkten en de groentespeciaalzaak
Komkommersalade-met-shiso-purple-LRG
dot-line-431-01

BEREIDING

Snipper de ui fijn. Meng in een grote kom de azijn met de gembersiroop wat peper en zout. Schep de ui hier alvast door heen terwijl je de komkommer maakt.

Was de komkommers en snij ze doormidden. Haal met een mes of een theelepeltje de zaadlijsten en de zaadjes eruit. Snij ieder helft in plakjes waardoor er als vanzelf boogjes ontstaan van een ½ cm dikte. Schep ze door het azijn ui mengsel en laat even staan. Knip vlak voor het opdienen het bakje shisopurper erboven fijn en schep eenmaal luchtig om.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040