01 RECEPTEN

Recepten


varkenshaasEen heel verrassend en bijzonder smaakvol recept van Larisse, www.larisse.nl, geproefd bij de opening van het academisch jaar van de aardbeienacademie. Natuurlijk met OKvlees varkenshaasjes!






Ingrediënten (voor 2 personen)

  • een mooi stuk varkenshaas van 300 á 400 gram
  • 1 theelepel knoflookpeper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • snufje zout (optioneel)

Voor de saus:

  • 1 sjalotje
  • klontje roomboter (ca. 20 gram)
  • 1 doosje aardbeien
  • 150 ml rode port
  • 1 theelepel honing of suiker
  • snufje peper
  • 1 theelepel geraspte mierikswortel
  • 100 ml slagroom (ongeklopt)
  • optioneel: 1 theelepel aardappelzetmeel


Bereiding:
Marineer de varkenshaas in de olijfolie en knoflookpeper en laat zo een half uurtje rusten in de koelkast. Snipper de sjalot. Ontdoe de aardbeien van kroontjes en snijd ze in kwarten. Smelt de roomboter in een saus- of steelpannetje en voeg de sjalot toe. Bak deze in enkele minuten glazig. Voeg dan de aardbeien met de port, de honing of suiker en de peper toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit op een laag vuur zachtjes tot ca. 2/3 deel inkoken. Voeg vervolgens een theelepel geraspte mierikswortel toe en roer goed door. Schenk nu rustig de room erbij en roer tot het een mooi gebonden saus is. Voeg naar smaak nog wat peper, honing of mierikswortel toe. Wil je de saus nog iets meer binden, los dan een theelepel aardappelzetmeel op in 1 á 2 theelepels koud water en schenk dit voorzichtig in de warme maar niet kokende saus en roer goed door. Houd de saus op een heel laag vuur warm terwijl je de varkenshaas braadt. Verwarm een grillpan of tepan yaki plaat en schroei de varkenshaas daar aan alle kanten op dicht. Laat de varkenshaas in ca. 12 minuten gaar bakken.
Haal de varkenshaas uit de pan of van de plaat en laat deze nog 5 minuutjes rusten in aluminiumfolie alvorens je deze aansnijdt. Serveer de varkenshaas in plakjes gesneden met de aardbeienportsaus

Tip: Varkenshaas mag nog iets roze zien aan de binnenzijde. Wil je de varkenshaas niet aansnijden om de gaarheid te controleren, doe dit dan met behulp van een thermometer. Als de kerntemperatuur na ca. 12 minuten bakken 60°C is, is de varkenshaas goed gegaard. Serveer de varkenshaas met een frisse gemengde salade, natuurlijk met stukjes aardbei en bijvoorbeeld wat blauwe kaas. Maak een dressing van olijfolie, balsamico azijn, honing en een vleugje port om in de sfeer te blijven.

   
                          larisse kopie

Op dit recept berust Copyright © Larisse Larisse van der Haar-Buijze www.larisse.nl

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040