01 BLOG

Blog


big_Resized.jpgAlle lokale en landelijke media doken er vorig jaar bovenop, tot het Jeugdjournaal, Pownews en Hart van Nederland aan toe. In Nederland is een nieuwe vorm van varkenshouderij ontstaan ; Piggy’s Palace met haar PiPaporc vlees. De grote gele varkensglijbaan ging daarna de hele wereld over.



 

 

hooiberg_Resized.jpg

Het PiPaPorc vlees is nu ruim een jaar op de markt. Meest kenmerkende van het Piggy’s Palace-concept is dat de ongecoupeerde biggen vanaf pakweg 10 kilo lekker buiten lopen op 1 hectare land mét modderpoel en dat ze een hooiberg als huiskamer tot hun beschikking hebben. Het oogt geweldig, die biggen en vleesvarkens die enthousiast rondjes rennen door de wei en genieten van hun glijbaan die uitmond in een modderpoel.



Piggy’s Palace geboren uit Het Nieuwe Veehouden
Het idee voor het eigen vleesconcept is geboren binnen het project Het Nieuwe Veehouden. Hierin werken onder meer LTO, ZLTO, het ministerie van ELI en Wageningen Universiteit samen aan de ontwikkeling van duurzame vormen van veehouderij. Stegink was in 2011 een van de zes varkenshouderij-deelnemers, die allemaal op hun eigen bedrijf met innovatieve ideeën aan de slag gingen.

De ambitie bij de start van OKvlees.nl was en is om in heel Nederland te leveren. Maar waar wonen de klanten, twee jaar na de start van OKvlees? Leveren we wel in heel Nederland? Bij het verzenden van de pakketen krijg je wel een indruk in welk deel van Nederland de klanten wonen, maar er zijn genoeg plaatsen die ik echt niet ken.. Dus, we hebben de analyse gemaakt. Met de handige (gratis) hulpmiddelen die tegenwoordig beschikbaar zijn op het internet is het niet eens zo heel bewerkelijk gebleken.

De ambitie bij de start van OKvlees.nl was en is om in heel Nederland te leveren. Maar waar wonen de klanten, twee jaar na de start van OKvlees? Leveren we wel in heel Nederland? Bij het verzenden van de pakketen krijg je wel een indruk in welk deel van Nederland de klanten wonen, maar er zijn genoeg plaatsen die ik echt niet ken.. Dus, we hebben de analyse gemaakt. Met de handige (gratis) hulpmiddelen die tegenwoordig beschikbaar zijn op het internet is het niet eens zo heel bewerkelijk gebleken.

Soms kom je echt pareltjes tegen, in  dit geval via Twitter. @Erikuutloo, in het echte leven Erik Stegink geheten, had het beste varkensvlees. En het past ook nog eens heel goed bij OKvlees.nl. Ik in de auto, en kijken. En ter plekke het besluit genomen: we gaan het in de webwinkel zetten. O ja, wat kost ’t eigenlijk? Zo enthousiast was en ben ik.


ericuutloo Erik is een van de varkenshouders die het echt anders wil. Geen variaties op een thema, maar echt anders omgaan met varkens. En daarvoor heeft hij en zijn familie zijn nek ver uitgestoken.  De familie Stegink zijn de eigenaar van Piggy’s Palace. Een concept met buiten vleesvarkens die veel ruimte krijgen, heel veel. Ze kunnen lekker in een wei met gras lopen en daarvan eten. Ze hebben een hele mooie modderpoel. In Piggy’s Palace hebben de varkens veel meer ruimte dan bijvoorbeeld biologische varkens. Biologische vleesvarkens hebben per varken minimaal 1M2 uitloop. De buitenvarkens van Piggy's Palace hebben meer dan 100 M2 per varken!. De varkens worden niet gecastreerd (biologisch en scharrel wel), ze houden hun staart en zijn antibioticum vrij.

De uitzending van Zembla van 5 september heeft veel los gemaakt. Ik kreeg van veel klanten vragen hierover. Verkoopt OKvlees.nl vlees dat bij één van de genoemde bedrijven geslacht is? Zit het bij OKvlees.nl wel goed? Ik begrijp de bezorgdheid heel goed, vandaar dat ik er in deze nieuwsbrief aandacht aan besteed.
Ik wil wel een ‘maar’ plaatsen. De beschuldigingen in Zembla zijn heftig en het zijn er veel. Nu moet het wel goed onderzocht gaan worden door de overheid, want een (anonieme) beschuldiging is geen bewijs. Ik hoop voor de sector dat het allemaal niet blijkt te kloppen. Maar het zijn zoveel punten dat ik vrees dat niet alles weersproken zal kunnen worden. Los van de vraag of de beschuldigingen kloppen of niet: het vertrouwen in de vleessector weer een slag toegediend.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040