01 BLOG

Blog

Een van de eerste vragen die ik kreeg was waarom ben ik begonnen met OKvlees.nl, en wie ik ben.
Om met het 1e te beginnen, ik ben Peter Kolster heb 1 dochter en woon met mijn vriendin in het mooie Noord-Scharwoude. Ik heb Plantenveredeling gestudeerd in Wageningen, en ben daar ook gepromoveerd. Ik heb gewerkt bij een onderzoeksinstituut in Wageningen, bij levensmiddelenbedrijven als manager productontwikkeling en als laatste was ik directeur bij een bedrijf dat producten voor persoonlijke verzorging maakt.

In 2010 heb ik besloten om het roer om te gooien. Ik was lang genoeg manager in

loondienst geweest, tijd voor een sabbatical. Echt niks doen lukt me niet, dus al gauw ging ik nadenken over wat ik wilde doen. Al heel snel kwam het besluit om iets voor mezelf op te zetten. Als ik het nu niet doe, dan gebeurt het nooit meer. Maar wat dan? Consultant? Hmm, daar zijn er al genoeg van. Nu moet je weten dat ik als jongen veel (alle woensdagmiddagen, zaterdagen en vakanties) op een boerderij heb gelopen. Een ouderwets, klein, gemengd bedrijf, dat het helaas niet gered heeft. Ik heb aan die tijd veel sympathie overgehouden voor boeren. Nu gaat het niet goed met de Nederlandse veeboeren. Financieel kunnen veel boeren net hun hoofd boven water houden. Velen redden het niet. Het gat met de consument wordt groter en groter: boer en burger lijken elkaar niet meer te begrijpen. Vlees is een anoniem, industrieel product geworden.

Nederlandse boeren kunnen hele mooie, onderscheidende producten maken. Die boeren zijn heel gedreven in wat ze doen, ook de veeboeren. Maar, ik vond het niet eenvoudig om die producten ook te krijgen. Biologisch vlees is wel verkrijgbaar, maar het assortiment is klein in de supermarkt. Het is ook erg duur. Scharrelvlees hetzelfde verhaal.  Ik ben ook heel vaak de opmerking tegengekomen dat de consument niet meer wil betalen dan ze nu doen. Dat een kostprijs verhoging door een hoger dierwelzijn voor de boer van bijvoorbeeld 20ct niet door de consument betaald wil worden. Dat weiger ik te geloven…

Vanuit mijn binding met boeren, mijn ervaring in de voedselindustrie ontstond het idee om iets te gaan doen met diervriendelijk vlees. Eerst als wild idee, toen wat huiswerk, en vervolgens het besproken met een aantal mensen. En toen werd het wilde idee serieus, en in september 2011 heb ik besloten om echt van start te gaan. En na wat gesprekken heb ik besloten om OKvlees.nl vooral via internet, via crowd sourcing, op te zetten. Eerlijk gezegd heb geen idee waar het gaat eindigen. Maar tot nu toe kan ik wel zeggen dat ik geniet. Heel veel leuke mensen ontmoet, veel enthousiasme. En dat heb ik alvast binnen!

En wat is mijn ambitie? Een leuk bedrijf met ‘n goed product, interessante boeren en betrokken klanten. Ik ga de problemen in de veesector niet oplossen. Ik ga wel met jullie laten zien dat het mogelijk is: gezond en lekker vlees voor de consument met een faire prijs voor de boer, van dieren die diervriendelijk zijn opgegroeid.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040