01 BLOG

Blog

We willen niet helemaal verdwijnen als OKvlees.nl. We gaan het merk OKvlees.nl anders inzetten en dat is om te informeren. Omdat we merken dat er veel onwetendheid is onder de mensen over hoe dat stukje vlees nu op tafel komt. Omdat er veel bedrijven zijn die echt wel anders willen en soms ook doen. Maar die u niet kent. En hoe kunnen we die nu meer met elkaar laten samenwerken. Het was immers de basis van OKvlees.nl: hoe kunnen de producten van de boeren die het goed doen ook bij de consument terecht komen. Onze webshop gaan we ombouwen naar een informatieve pagina, waarbij we jullie zodanig willen informeren en de zin van onzin te scheiden, zodat er een bewuste(re) keuze gemaakt kan worden. Want vertrouw ons: er is veel onzin! 

Om een voorbeeld aan te halen noemen we nog maar eens de verscheidene gezondheidsclaims die aan vlees worden gehangen. Wij hebben hier als OKvlees.nl altijd afstand genomen en niet zomaar. Peter is namelijk als gepromoveerd wetenschapper iemand die niet zomaar iets voor zoete koek aanneemt. Hij wil dan bewijs. En bewijs is geen blog, is ook geen voedingsdeskundige die zegt dat iets zo is. Nee, bewijs is wetenschappelijk onderzoek. En liefst meerdere. Als er iets complex is, dan is het wetenschappelijk onderzoek doorgronden. Wérkelijk doorgronden. En dat gaat veel verder dan de eerste de beste kreet in een onderzoek als conclusie te zien. Hier zullen we in de toekomst ook eens tijd aan wijden om voorbeelden te laten zien.

En natuurlijk zouden we het liefst de dingen/bedrijven die niet goed gaan van de daken schreeuwen, maar zo eenvoudig werkt dat niet. Wat we wél kunnen is in ieder geval focussen op de bedrijven die het wél goed (willen) doen, of in ieder geval duidelijk ánders willen dan hoe het tot nu is geweest. Hoe we dat allemaal precies gaan invullen zijn we zelf ook nog aan het ontdekken…Voel je vooral vrij met ons mee te denken! We willen graag een platform kunnen bieden. En wellicht goed te benoemen: we hebben geen enkel commercieel belang meer bij wat we doen en willen. Dit doen puur vanuit onze persoonlijke passie en in onze eigen vrije tijd.  

Maar zoals gister in onze blog aangegeven is De Woeste Grond in ieder geval een bedrijf die wij wel kunnen aanraden als alternatief voor OKvlees.nl. Waarop is dit advies gebaseerd?

Onlangs zijn wij naar De Woeste Grond gereden om eens hernieuwd kennis te maken met Léon en Eugénie. Nadat hun bedrijf in 2018 volledig is afgebrand, zijn zij inmiddels op een nieuwe locatie weer aan het opbouwen. Ze hebben in een voormalige melkfabriek een ruimte omgetoverd tot vriescellen en verwerkingsruimte voor het vlees. Dat verwerken doen zij zelf. Het pand zelf biedt heel veel potentieel en daar hebben ze hele leuke plannen voor! Omdat we allemaal gepassioneerd zijn over onze visies, waren we dan ook zomaar 3 uur verder.

Wat vinden wij positief aan De Woeste Grond:

Allereerst het feit dat zij zelf het vlees verwerken; ze portioneren zelf, stellen zelf de kruidenmixen samen voor de bewerkte producten zoals de worsten. Zij hebben hiermee zelf in handen waar wij afhankelijk waren van anderen. En ze willen net als wij geen onnodige ingrediënten in het vlees, ofwel: meukvrij zijn. Passie voor hun producten. Passie voor het ambacht. En dat past bij OKvlees.nl.

Een andere gelijkstemmende visie is verder te willen gaan dan biologisch. Biologisch is een goede start, maar is ook zeker niet heilig. Ook zij proberen dit duidelijk te maken aan de consument door te informeren over andere opties, zoals de natuurrunderen. 

Ook hebben ze gedeeltelijk dezelfde boeren als OKvlees.nl, namelijk André Woertink (onze “koeienfluisteraar” en vervoerder), maar ook de kip van de Polderhoen, wild van Hollands Wild en vis uit Den Oever verkopen zij.

Kortom: zij willen, net als OKvlees.nl, losbreken van de bio-industrie en staan hier voor met passie. 

En nog een hele mooie match is dat De Woeste Grond, net als wij dat deden, werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is enorm voldoend om deze kwetsbare groep een kans te kunnen bieden om erbij te horen. 

Zijn er ook punten die niet matchen met OKvlees.nl?

Ja die zijn er. En dat mag ook; ze zijn immers een ander bedrijf. Een bedrijf hoeft ook niet exact als OKvlees.nl te zijn om hen wél te kunnen aanraden.

Een punt waar we in verschillen is dat wij als OKvlees.nl heel duidelijk afstand doen van alle gezondheidsclaims rond vlees. De Woeste Grond doet dat anders. Hetzelfde geldt dit voor uitspraken als “milieuvriendelijk” (of duurzaam) vlees. Dit bestaat in onze ogen niet en dit gebruiken wij dan ook nooit in het kader van vlees. 

Belangrijk is steeds te beseffen dat dit – onze blog – onze mening is. We stellen niet dat dit de enige waarheid is en iedereen mag hier zijn eigen conclusies uit trekken. En zoals wij altijd zeggen: laat je vooral leiden door a) wat je lekker vindt en b) genieten van vlees waar je achter staat. Dat is wellicht nog wel het meest gezonde wat je kunt doen!

De Woeste Grond heeft om jullie als OKklant welkom te heten een leuk welkomstcadeautje! En wel: 10% korting bij je eerste bestelling onder vermelding van de code: OKklant

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040