01 BLOG

Blog

Help! Ik kom er niet uit! Wat er aan de hand is? Ik kan weer eens niet kiezen…

Ik kom een boer tegen met een heel mooi product. Kippenvlees, waarbij geen antibiotica wordt gebruikt bij het opgroeien van het dier. Dat is niet waar ik het meest blij van word, want ook de biologische kip die we verkopen krijgt geen antibiotica. Maar waar ik wel blij van wordt is dat deze kip ook salmonella vrij is én EBSL vrij. EBSL is een enzym dat in antibiotica resistente bacteriën, en dat is een stevig risico voor de volksgezondheid. Die ‘vrije’ claims worden niet zo maar geroepen, maar worden onderbouwd met regelmatige testen door onafhankelijke instanties. Salmonella- en EBSL vrij is echt uniek!

Hoe krijgt die kippenboer – Marion en Co Bakx van de Kromhoekster kip  – het voor elkaar? Door passie voor kippen en door de diergezondheid onvoorwaardelijk boven alles te stellen. Dat begint bij het voer. Co en Marion waren erg ontevreden met het kippenvoer dat ze konden kopen. Ze hebben vele jaren geïnvesteerd om de mineralenbalans in hun voer zo te krijgen dat de kippen zo gezond mogelijk zijn. Daarnaast streven ze - doordat de gezondheid van de kip centraal staat -bij het opgroeien niet naar zo snel mogelijk veel kilo’s. Het duurt 8 weken voordat de kippen geslacht kunnen worden in plaats van de standaard 6 weken. En dan nog is het gewicht vaak lager dan bij de gewone kip. En Marion en Co zorgen heel erg goed voor hun dieren.

Waarom heb ik uw hulp nu nodig? Het is een binnenkip. De kippen lopen vanzelfsprekend wel los in de stal, en zijn dus binnenscharrelaars. OKvlees.nl heeft tot nu toe alleen dieren verkocht die buiten kunnen lopen. Dat is nogal een stap dus. Kippen die buiten lopen, zoals onze biologische en scharrel kippen, hebben onvermijdelijk een grotere kans op ziektes, bijvoorbeeld door overvliegende vogels die wat poep laten vallen. Die vogels zijn ook vaak de bron van bijvoorbeeld de vogelgriep. Het binnenhouden van de kippen, en daarbij een stalmanagement waar hygiëne en de gezondheid van de kip centraal staan is de basis voor de salmonella en EBSL vrije kip.

Hoe kijk ik er persoonlijk tegen aan? Ik weet ‘t niet. Een dier dat naar buiten kan zal dat ook doen. Maar zijn dieren die het begrip ‘buiten’ niet kennen, en in een goede stal met hele goede zorg leven minder gelukkig dan kippen die buiten kunnen komen? Onmogelijk te beantwoorden, want ik ben geen kip, maar ik denk het niet. Maar als we kippenvlees willen hebben zonder salmonella en zonder EBSL is de aanpak van Marion en Co wel de weg. En laat dit maar een groot succes worden, zo groot dat er ondernemers gaan kijken of het ook kan met buiten lopende kippen. Als dat kan, en het zal een hele kluif worden, dan zien we wel weer.

Qua prijsstelling: het vlees zal duidelijk onder de prijs van de (buiten) scharrelkip liggen.

Maar vooralsnog wil ik graag uw hulp hebben. Via de volgende link kunt u mij laten weten of OKvlees.nl de antibiotica, salmonella en EBSL-vrije binnenkip gaat verkopen?

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040