01 BLOG

Blog

We hebben onze lammeren, de rammetjes, laten slachten. Binnenkort zijn ze beschikbaar in de webwinkel. Het is de eerste keer dat we eigen dieren naar de slacht hebben laten gaan. We wonen pas – of al – ruim een jaar hier in Emst, met een 4 hectare grond rond het huis. Je kan al het gras maaien, maar schaapjes zijn toch echt mooier. Zeker van het oud Hollandse ras dat wij hier hebben, het groot heideschaap. De rammetjes zijn naar de slacht gegaan. Met de ooitjes gaan we fokken voor de nieuwe aanwas.
Eigen dieren laten slachten is niet hetzelfde als dieren bij een boer kopen en dan laten slachten, en ik was toch wel benieuwd hoe dat zou voelen. De familie had al meermaals geroepen zielig!

lam Resized

Welnu, het doet echt wel wat met je. Als je de lammeren in de veewagen doet – tilt in mijn geval want we zijn nog niet bedreven in het in de wagen drijven – dan voel je dat dit echt is. Je brengt ze niet even naar een andere wei. Maar het voelde niet als zielig. Het lam dat hersenvlies-ontsteking had en verlamd (geen woordgrap!) in de wei lag, dát was zielig. (Dat lam hebben we uiteindelijk na veel zorg moeten laten inslapen). Hoe het wel voelt is moeilijk te beschrijven. Het is misschien het best te beschrijven als dat je de zwaarte en onherroepelijkheid voor de lammeren voelt. Bij hun leven hebben we hun een zo mooi mogelijk leven gegeven, en ze hebben lang van de weides kunnen genieten. We laten geen lammetjes van een paar maanden oud slachten.
Dit alles compenseert de onherroepelijk laatste reis niet, maar maakt het (voor mij) wel acceptabel. En, als je er voor kiest om vlees te eten of zoals in mijn geval te verkopen, dan hoort dit erbij. Maar wel met respect.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040