01 BLOG

Blog

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij wordt vanwege de risico’s voor de volksgezondheid terecht zwaar bekritiseerd. Een hoog antibiotica gebruik is ook een teken dat er wat mis met de manier waarop een boer met zijn dieren omgaat. Een gezond dier heeft immers een gezonde weerstand tegen ziekten. Het antibioticagebruik in de reguliere veehouderij neemt gelukkig stevig af. In de biologische veehouderij zijn er echter (nog) meer beperkingen bij het toepassen van antibiotica en het gebruik is dan ook lager. Anders dan vaak gedacht wordt mogen antibiotica dus wél gebruikt worden door biologische boeren.

Kippenvlees en antibiotica is zeker een zwaar onderwerp. Het overgrote deel van de kip die verkocht wordt is besmet met antibiotica resistente bacteriën, wat een reëel risico is voor de volksgezondheid. Deze schadelijke bacteriën zijn het gevolg van het vele antibiotica gebruik . Maar hoe zit het nu met biologische vleeskippen? Sommigen verwachten dat er geen antibiotica wordt gebruikt bij biologische kippen (wat dus niet hoeft), anderen zeggen dat biologische kippenboeren bijna net zo veel antibiotica gebruiken als regulier.

Nu blijkt de familie Kok, die de biologische kippen leveren aan ons, al jaren geen antibiotica te gebruiken. Helemaal niks. Dat wordt bevestigd door verklaringen van het Productschap Pluimvee & eieren en de dierenarts. Ze hoeven geen antibiotica te gebruiken omdat ze een traag groeiend kippenras gebruiken en een goede huisvesting. En natuurlijk goed voor hun dieren zorgen. De familie Kok vind dit eigenlijk vanzelfsprekend en schreeuwen dit niet van de daken. Ook familie van de Borren van de Lankerenhof, die de biologische Haantje de Coq en de biologische filets van de leghennen leveren, is compleet antibiotica vrij. Wat betekent dit nu?

Allereerst: de biologische kippen van OKvlees.nl zijn gezonde dieren. Dat is voor okvlees.nl heel belangrijk, want gezondheid is een belangrijke poot onder dierwelzijn. We gaan echter (nog) niet zeggen dat het vlees ook vrij is van de antibiotica resistente bacteriën en andere schadelijke beestjes. Kippen kunnen ook na de boerderij – bijvoorbeeld tijdens transport en in de slachtlijn – besmet raken. Om met zekerheid te kunnen zeggen dat het kippenvlees helemaal schoon is moet over een langere periode, en met een goede bemonstering, aangetoond worden dat ook zo is. We kunnen wel zeggen dat de uitgangspositie van de biologische kip goed is: een gezonde kip die geen antibiotica binnen heeft gekregen.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040