01 BLOG

Blog

Even een vraagje: de biologische varkens die OKvlees.nl verkoopt, hebben die in de wei met een modderpoel gelopen? Ja? Een kleine en wetenschappelijk volstrekt onverantwoorde steekproef op twitter leerde mij dat veel mensen denken dat het zo is. U bent de enige dus echt niet. Als u denkt van niet hoeft u niet verder te lezen.


De realiteit is dat biologische fokzeugen in de weide lopen en kunnen modderpoelen. De vleesvarkens, dus de biggen van die zeugen, echter niet. Die hebben een uitloop die grenst aan hun stal. Dat is dus geen weide, maar een verharde vloer van 1 tot 2,5 m2 per varken. De uitloop is zeker wel belangrijk, want frisse lucht is belangrijk voor een varken.
Waarom speel ik dit nu op? Plotseling anti-biologisch geworden? Geenszins! Maar biologisch is de afgelopen jaren een sterk merk geworden. Dat heeft ook risico’s. Misverstanden bij de consument over wat biologisch nu exact is kan een rem zijn op de ontwikkeling in de veehouderij. Zoals bijvoorbeeld bij het varken. Er zijn boeren die de vleesvarkens wél een weide en modderpoel geven. Zoals Piggy's Palace. Het vlees van de buitenvarkens van Piggy's Palace staat in de webwinkel van OKvlees.nl. https://www.okvlees.nl/bijzonder-ok/piggy-s-palace. Via de link kunt u heel veel informatie vinden.
Die weide en poel is echt een plus boven de biologische varkens. Maar als de consument er ten onrechte denkt dat biologische vleesvarkens in de wei lopen, dan wordt de uniekheid van die varkens niet herkent. En dat is heel jammer. Voor de consument omdat hij dan toch niet eet wat hij denkt te eten. Maar ook zeker voor de boeren die een stap meer willen doen dan biologisch. Biologisch is goed. Maar het kan beter. En die beweging mis ik wel.

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040