01 BLOG

Blog

 oud hollandse runderrassen 1

 

We hebben in de webwinkel heel lekker rundvlees van twee boeren, 1 scharrel en 1 biologisch. Dat vlees is afkomstig van eenzelfde runderras, de Blonde d’Aquitaine . OKvlees.nl streeft, net als bij de kip en het varken, naar verbreding van het assortiment rundvlees. En gelukkig zijn we zijn een heel waardevol initiatief tegengekomen: Natuurboeren. Op hun site leggen ze perfect uit waar ze voor staan. Maar in het kort: de natuurboeren dragen bij aan het in stand houden van het waardevolle Nederlandse landschap én van oude Nederlandse rundveerassen. Dus, twee hele mooie doelstellingen verenigd! Daarnaast zijn de boeren ook biologisch gecertificeerd.

De natuurboeren werken samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, provinciale Landschappen bij het beheren van natuurgebieden of bijzondere landschapselementen zoals houtwallen, poelen, heggen en kleine bosjes. Met lage niveaus van bemesting en rijke mengsels van grassen en kruiden (in tegenstelling tot de monocultuur) krijgen de runderen een heel rijk voedselaanbod.

De natuurboeren houden oud Nederlandse veerassen, zoals de Blaarkop, het brandrode rund, Lakenvelders en MRIJ (Maas, Rijn,

IJssel) runderen. Dit zijn ‘robuuste’ rassen die een mooie kwaliteit leveren. Het vlees van de runderen wordt vermarkt onder de naam ‘Oud Hollandse Runderrassen’.

Dit initiatief sluit heel mooi aan bij waar OKvlees.nl voor staat; diervriendelijk geproduceerd vlees van bijzondere boeren. We hebben natuurlijk het vlees beoordeeld voordat we het in de winkel plaatsen. En dat overtuigde meteen: het is vlees met een hoge kwaliteit. In vergelijking tot het vlees van de Blonde d’Aquitaine is het wat vetter en het heeft daardoor een andere mondgevoel en meer uitgesproken smaak. Op dit moment kunnen we niet aangeven bij welke natuurboer het vlees van de ‘Oud Hollandse Runderrassen’ vandaan komt. Maar als het goed gaat groeien in de webwinkel dan kan dat zo maar veranderen. Eerst maar eens beginnen!

O ja, een nabrandertje. Grasgevoerd. Dit is populair begrip vanwege de gezondheidsvoordelen die er aan gekoppeld worden. Zijn deze runderen grasgevoerd? Ze eten vers gras en in de winterperiode opgeslagen gras zoals hooi en kuilgras en soms wat mais.  We hebben in Nederland nu eenmaal een lange periode dat het gras niet groeit. Niks mis mee maar strikt gesproken is het geen gras en het heeft een andere voedingwaarde. Soja krijgen deze runderen in ieder geval niet bijgevoerd. We spelen de gezondheidseffecten dus (nog) niet op. En ach, het vlees heeft al zoveel kwaliteit en is afkomstig van echte OK boeren!

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040