01 BLOG

Blog

Soms kom je echt pareltjes tegen, in  dit geval via Twitter. @Erikuutloo, in het echte leven Erik Stegink geheten, had het beste varkensvlees. En het past ook nog eens heel goed bij OKvlees.nl. Ik in de auto, en kijken. En ter plekke het besluit genomen: we gaan het in de webwinkel zetten. O ja, wat kost ’t eigenlijk? Zo enthousiast was en ben ik.


ericuutloo Erik is een van de varkenshouders die het echt anders wil. Geen variaties op een thema, maar echt anders omgaan met varkens. En daarvoor heeft hij en zijn familie zijn nek ver uitgestoken.  De familie Stegink zijn de eigenaar van Piggy’s Palace. Een concept met buiten vleesvarkens die veel ruimte krijgen, heel veel. Ze kunnen lekker in een wei met gras lopen en daarvan eten. Ze hebben een hele mooie modderpoel. In Piggy’s Palace hebben de varkens veel meer ruimte dan bijvoorbeeld biologische varkens. Biologische vleesvarkens hebben per varken minimaal 1M2 uitloop. De buitenvarkens van Piggy's Palace hebben meer dan 100 M2 per varken!. De varkens worden niet gecastreerd (biologisch en scharrel wel), ze houden hun staart en zijn antibioticum vrij.

blijebiggenZe kunnen 24 uur per dag naar buiten, hebben de beschikking over een luxe modderpoel met vanzelfsprekend een glijbaan. Dat laatste gelooft u vast niet. Dat deed ik eerst ook niet. Maar bekijk dit filmpje maar eens. U kunt dan ook de varkens in de *** poel bewonderen. Die poel is natuurlijk het belangrijkst. Op de site van Piggy’s Palace kunt u ook hun onderkomen (de Zwien’nbarg) en de weide’s bewonderen. Die dieren hebben het echt goed, een beetje Piggy’s Heaven…
Met het dierenwelzijn zit dus wel snor. Maar hoe zit het met de kwaliteit van het vlees? Allereerst is het belangrijk om te melden dat óók het voer anders is. Ze krijgen Eikeltjes Voer. Dat zijn geen gemalen eikels, maar een voer met een samenstelling die sterk op die van eikels lijkt . In eikels die je onder bomen kan rapen zitten stoffen in, maar ook verontreinigingen als schimmels,  waar de varkens heel ziek van kunnen worden.  Vandaar de nagemaakte eikels.

Subjectief gesproken – zelf geproefd natuurlijk – is het vlees echt anders en heel erg lekker. Maar er is ook wetenschappelijk bewijs.(hoezo, zorgvuldig aangepakt!) Onderaan deze tekst staan stukken uit het wetenschappelijke rapport. (rapport van Wageningen Universiteit :  Rikilt zoekt Boer). Maar het aromaprofiel van de met eikeltjes voer grootgebrachte varkens is echt anders dan dat van andere varkens. Dus subjectief en objectief is het vlees van Piggy’s Palace echt anders van smaak. Ik vond het bijzonder lekker, u mag het nu ook zelf proberen! Goed van smaak, een goed leven voor de varkens.. Wat een combinatie!

 

 
1
2
3 
4
 

 


 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040