01 BLOG

Blog

OKvlees.nl heeft als beleid zo weinig mogelijk ingrediënten toe te voegen aan het vlees. Ze moeten een duidelijk doel hebben, zoals kruiden. We voegen alleen aan bewerkte producten, zoals worsten, iets aan het vlees toe. Aan gesneden producten als biefstukjes maar ook aan gehakt voegen we (natuurlijk) niets toe.


Nitriet als toevoeging aan vlees is een apart verhaal. Dat zout wordt - ook door biologische slagers - aan bewerkt vlees en vleeswaren toegevoegd vanwege de conserverende werking. Hierdoor kan het langer bewaard worden in de koeling. Een andere en belangrijke reden om nitriet te gebruiken is kleurbehoud. Daarom heet het ook kleurzout bij de slagers. Bij bewaren zorgt nitriet ervoor dat het vleesproduct niet bruin/grauw wordt en de frisse (?) kleur behouden blijft. Dit verkleuren is een natuurlijke reactie onder invloed van zuurstof.

Nitriet is officieel toegestaan. Dat wil niet zeggen dat er geen discussie over is. Er zijn ruwweg twee kampen: veilig of niet veilig. Wat nu waar is? Wij hanteren het standpunt dat je zo weinig mogelijk moet toevoegen aan vlees. Kan het zonder, dan doen we het zonder. Zo ook met nitriet.

In een aantal bewerkte producten heeft OKvlees.nl nooit nitriet gebruikt. Zoals in deSpekjes gerookte spekblokjes, rookworst, runderrookvlees en ontbijtspek. De kleur van deze producten wijkt inderdaad enigszins af van wat gebruikelijk is. Maar, we hebben er van klanten eigenlijk nooit opmerkingen over gehad. In een aantal andere producten zagen we wel dat de kleur sterk afwijkt als nitriet achterwege wordt gelaten. We hebben eens ossenworst gemaakt zonder nitriet. Dat werd zo bruin als chocoladepasta... Smaakte perfect, maar toch. We hebben het uiteindelijk niet op de site durven zetten.

We willen de vraag nu aan u, de OKvlees.nl klant, voorleggen. Kunt u de volstrekt natuurlijke verkleuring van vleeswaren accepteren? Zou u het bruinere product kopen? patrami-vergelijk met logoDaarvoor hebben we de Pastrami test opgezet. Pastrami is een vleeswaar op basis van rundvlees. We hebben het gemaakt met nitriet (links) en zonder nitriet maar met zeezout (rechts). De rest van de receptuur is identiek. Als u bij een bestelling bij 'opmerkingen' Pastrami-test intypt dan sturen we een pakje pastrami met nitriet en één zonder nitriet mee. De enige voorwaarde is dat u mij uw ervaringen laat weten en laat weten of u Pastrami zonder nitriet zou kopen. De voorraad is natuurlijk beperkt.

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040