01 BLOG

Blog

Het heeft eventjes geduurd, maar het begin van het OKvleeswaren assortiment is er! En ik kan u verzekeren, het was nog niet eenvoudig.
Allereerst de toevoegingen.We hebben de filosofie dat er in de OKvlees producten zo weinig mogelijk toevoegingen moeten zitten. Dus wel smaakstoffen, maar zo weinig mogelijk hulpstoffen. Ze moeten echt iets toevoegen, anders laten we ze liever achterwege. Daar zijn we wel in geslaagd met de Bacon en Ontbijtspek. Die bevatten naast lekker biologisch varkensvlees alleen zeezout. De kleur is wel anders dan de producten pastramiin de supermarkt, maar het ziet er zeker goed uit. Met andere producten bleek het wel nodig te zijn om kleurzout (nitriet) toe te voegen. Nitriet is een ook voor biologische producten toegestaan product dat onder andere de kleur stabiel houdt. Zo hebben we ooit ossenworst gemaakt zonder nitriet. Het smaakte echt geweldig, maar had kleur van chocoladepasta en dat past niet echt bij ossenworst. Ook bij ham en rundvleesproducten was de kleur gewoon niet appetijtelijk. Dus, in de pastrami (die o zo lekker is..) zit dus nitriet. Een ander ingredient dat bijvoorbeeld in de pastrami zit is rietsuiker. Dat zit er in voor de kleur en smaak (zonder dat het nu echt zoet wordt), maar het beinvloedt ook het rijpingsproces. Zonder rietsuiker krijgen de vleeswaren een hardere structuur. We hebben besloten om te beginnen met toegevoegd rietsuiker, en later de klanten hetzelfde product zonder rietsuiker te laten beoordelen. Is dat ook goed, dan gaat ook de rietsuiker eruit. 
Daarnaast het verpakken. We vacumeren de producten. Hoog vacuum zorgde ervoor dat de plakjes niet goed loskwamen. Onacceptabel. Te weinig vacuum kon rijpvorming geven. Dat heeft niet meteen een slecht effect op de kwaliteit, maar we hebben het liever niet. We hebben na experimenteren nu een goede balans gevonden.

Het begin is er. We zijn heel benieuwd naar de reacties!


 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040