01 BLOG

Blog

Wij verkopen forellen en gerookte forelfilet van viskwekerij Het Smallert. Een hele mooie kwekerij in het Gelderse Emst. Viskwekerijen hebben niet altijd een goede naam. Ook wij delen filmpjes van echt gruwelijke kwekerijen in het buitenland. Maar het Smallert is zo OK! 


De foto’s spreken bijna voor zich.

smallert een

smallert twee

 

smallert drie

 

https://youtu.be/aowIgoalLpk

 

 

Niks geen volgeladen basins. De forel heeft ruimte. Ze krijgen vers water, tien kubieke meter (!) per uur per basin. Water dat uit de grond opwelt en bijna per fles verkocht kan worden. Helemaal OKvis dus. Waar wij blij van worden!

 

 

Deze vraag krijgen we regelmatig, en die gaan we hier beantwoorden. Maar eerst maar eens uitleg wat biologisch nu eigenlijk is. Dan weten we tenminste waar we over praten. 

Landbouw en landbouwproducten mogen alleen biologisch genoemd worden als ze voldoen aan de eisen die in Europese wetgeving zijn vastgelegd. Dit is heel belangrijk. Een boer - of slager - mag dus niet zo maar zeggen dat iets biologisch is. Er is een eenduidige set spelregels waar je gewoon aan moet voldoen. 

De regels hebben betrekking op duurzaamheid. Het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is bijvoorbeeld strak gereguleerd. Dierwelzijn is ook een wezenlijk onderdeel van de wetgeving. Hier kunt u er meer over lezen. Zo is het aantal dagen dat de dieren buiten moeten kunnen zijn strak omschreven.

De naleving van wetten moet gecontroleerd worden, zeker ook als er grote bedragen in het geding zijn. En het loont heel erg om te frauderen met biologisch vlees omdat het nu eenmaal flink veel duurder is dan regulier vlees. Voor de controle zijn er onafhankelijke instanties. In Nederland is dat Skal. Deze organisatie voert audits uit. Die controles zijn grondig! Bij OKvlees.nl bijvoorbeeld wordt dan van een willekeurige klant bestelling gekozen. Wij moeten dan laten zien dat alle stappen keurig aan de regels voldoen, het vlees ook echt biologisch is en dat alle partners die betrokken zijn bij dat product óók biologisch gecertificeerd zijn. Als we niet kunnen laten zien dat een biologisch kipfilet echt van de biologische Polderhoen komt dan is er een groot probleem. 

De vraag, hoe weet u nu of iets echt biologisch is? DEU Organic Logo Colour 54x36mm kopieat kunt u op  verschillende manieren zien. Op het product moet het Europese groene EKO logo staan (voorbeeld). Bij de productnaam moet de toevoeging EKO of Biologisch staan. Verder moet de code van de controlerende instantie Skal (NL-BIO 001) op de verpakking staan. Als dit er niet opstaat dan is het geen bio. Zo simpel is het. 

U kunt nog verder gaan. Ook op de site van de webwinkel moet het EKO logo staan. Een bedrijf dat biologisch gecertificeerd is wordt genoemd op de site van Skal. Daar kunt u het certificaat vinden . Vind u het bedrijf niet, dan is het mogelijk foute boel. U kunt dan ook overwegen om het bij Skal te melden. (wij doen dat wél). 

Er zijn bedrijven die wel gratis willen meeliften op het succes van biologisch. En termen gebruiken als ‘net zo goed als biologisch’ of ‘beter dan biologisch’. Dat kan natuurlijk waar zijn. Maar onderbouw dat dan wél. En zeg er ook wel bij dat er geen onafhankelijke controle is. Laatst kwam ik tegen dat dieren uit de natuur per definitie biologisch zijn. Dat is onzin of een wat flauw woordgrapje. Levende wezens zijn nu eenmaal biologisch. Maar niet alles wat leeft voldoet aan de eisen die bij het keurmerk biologisch horen. Daarom is wild ‘gewoon’ wild. En vlees gecertificeerd volgens de Europese regels biologisch vlees. 

We krijgen regelmatig de vraag of grasgevoerd rundvlees biologisch is. En andersom, of biologisch rundvlees ook grasgevoerd is. Tijd voor een duidelijk antwoord!

Het antwoord op beide vragen is nee. Grasgevoerd rundvlees is niet biologisch. En dat heeft een eigenlijk niet zo’n inhoudelijke reden: het is niet biologisch omdat er niet op gecontroleerd word. De runderen worden op een manier gehouden die wel aan de eisen van biologisch voldoet. Zoals veel ruimte, heel veel ruimte, en geen bestrijdingsmiddelen gebruik. Maar omdat Skal er niet op controleert mag het niet biologisch heten. Zo werkt een keurmerk nu eenmaal.De biologische runderen zijn niet grasgevoerd. In de weideperiode krijgen de runderen gras en kruiden te eten en zijn ze dus wel grasgevoerd. Maar in de stalperiode krijgen ze ook kuilvoer (gras en mais), granen en eiwitrijke gewassen waaronder mogelijk ook soja. 

We hebben dit jaar wel biologisch kalkoenvlees voor de kerst, maar helaas geen hele kalkoenen. De reden hiervoor is dat PostNL het voor de kerst zo druk gaat krijgen dat we ernstig rekening moeten houden met vertragingen. Daarom verzenden we de week voor kerst niet meer. En zo'n grote kalkoen past nu eenmaal niet in een vrieslade.... Maar niet getreurd! We hebben wel kalkoenfilet, drumsticks en ontbeende dijen in de winkel! Kijk hier maar eens!

Wat achtergrond bij de kalkoenen. Ze komen uit Duitsland. Via een link bij de kalkoenen in de webwinkel kunt u een leuk youtube filmpje van de dieren bekijken. De kalkoen kunnen - ze zijn tenslotte biologisch - buiten komen. En heel belangrijk voor het bosdier dat een kalkoen is, ze hebben beschutting. Ze kunnen minstens 8 uur per dag buiten zijn. De kalkoenen worden minimaal 20 weken oud.  ZE zijn van het wel bekende ras 'KellyBronze'. 

 

 

 

Het laten bezorgen van uw bestelling bij OKvlees.nl door PostNL roept af en toe vragen op. En het zijn heel logische vragen. We beantwoorden hieronder de meest belangrijke vragen:

PostNL heeft toch geen gekoeld transport?

Nee, dat hebben ze inderdaad niet. Wij zorgen zelf voor het bevroren houden van het vlees. We stoppen uw bestelling in een isolerende verpakking. Die zorgt er voor dat het vlees lang bevroren blijft. Maar niet goed genoeg. We voegen daarom droogijs toe aan uw zending. Dat is vast kooldioxide dat heel erg koud is: bijna 80 graden onder nul. Hierdoor blijft uw bestelling goed bevroren. Bij aankomst de volgende dag zal het (veel) kouder dan 20 graden onder nul zijn. Hier kunt u meer lezen over droogijs.

PostNL is niet altijd betrouwbaar. Hoe zit het dan met mijn bestelling?

Allereerst: PostNL is juist erg betrouwbaar. In de communicatie zijn het soms horken, met de logistiek doen ze goed! Voor redelijke kosten kunnen wij het vlees in heel Nederland én Vlaanderen bij u laten bezorgen. En het gaat in meer dan 98% van de verzendingen goed. En PostNL heeft meerdere bezorgopties. We kunnen uw bestelling  overdag, 's avonds én bij afhaallocaties laten bezorgen. En dat doen ze gewoon erg goed.MAAR! Ze hebben geen 100% score. Soms zijn zendingen vertraagd. Uw bestelling komt dan een dag later bij u. We vragen u wel om met deze vertraging rekening te houden! Wij doen dat door zoveel droogijs toe te voegen dat ook vertraagde bestellingen vrijwel altijd goed bevroren bij u aankomen. Ook in de hoogzomer, als het warmer is dan 30 graden! 'Vrijwel altijd goed' betekent dat we soms geconfronteerd worden met toch wat ontdooiende producten. U kunt ons  dan altijd benaderen: we lossen het dan op! Dat is wel de 100% garantie die we geven. 

 Er zit geen droogijs meer in de zending. Is dat wel goed?

Dat kan zeker geen kwaad! Omdat we rekening houden met een dag vertraging zult u als uw bestelling netjes op tijd gebracht wordt - en dat is meestal het geval - wat droogijs kunnen aantreffen. Maar dat hoeft zeker niet! Droogijs is erg instabiel. In een paar uur is het verdwenen, en dan zit de koude waar we het willen hebben: in het vlees. Dus, geen probleem als u enkel lege zakjes droogijs aantreft. Voel maar aan het vlees; dat zal hard bevroren zijn.

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040