01 BLOG

Blog

Ik heb besloten te stoppen met OKvlees.nl. We verkopen de voorraad nog en vanaf eind september leveren wij (Peter & Lies) niet meer…Maar misschien zet iemand anders het voort.

Dit is de kale, koude boodschap. Maar er zit natuurlijk heel veel achter. Ook emotie, want het is niet eenvoudig... Voor nu vertel ik het verhaal op hoofdlijnen. Later komen er meer blogs over het hoe en waarom.

Ik kan u zeggen dat het een zwaar besluit is te stoppen met je geesteskindje. Het is dan ook zeker niet van de ene op de andere dag genomen, verre van. De hoofdreden is dat ik merkte dat ik uitdaging ging missen. OKvlees.nl staat als een huis. Alles draait. Natuurlijk af en toe een spannend moment, maar het is een solide bedrijf geworden. En ik heb persoonlijk wel uitdagingen nodig. Mijn CV zit vol vreemde wendingen die alleen ik logisch vind. En daarom heb ik besloten om weer het bedrijfsleven in te gaan. Naar een baan met mooie uitdagingen die mij prikkelen. 

Ik stond niet lang geleden op een kruispunt met OKvlees.nl. U weet wellicht dat ik het opgestart ben als mantelzorger. Al een tijdje hoef ik geen mantelzorger meer te zijn (om positieve redenen), en de vraag was toen of ik door wilde gaan en OKvlees.nl van ZZP-bedrijfje naar groot bedrijf wilde laten groeien. Dat potentieel is er. Dat weten wij, dat weten externe financierders. Maar, die uitdaging wil ik niet oppakken. Dat heeft – en daar wijden we misschien ook nog wel een blog aan – ook te maken met hoe ik tegen de vleessector aankijk. Het is een verre van simpele sector… 

Ik zei al, het is niet eenvoudig te stoppen met OKvlees.nl. Het moeten loslaten van u, de klanten, doet pijn. Ik heb gemerkt dat we voor velen meer dan zomaar een slager zijn. We hebben zoveel mooie gesprekken gehad. De pijn zit ook bij het loslaten van mijn bedrijf, mijn geesteskindje. Maar de nieuwe uitdaging prikkelt en dus zijn knopen doorgehakt.

Wat gebeurt er met OKvlees.nl? Waar moet u na september terecht? Natuurlijk is het een optie om OKvlees.nl te verkopen, en er lopen gesprekken. Maar wij stellen hoge eisen, die verkoop van OKvlees.nl niet eenvoudig maken. Kort gezegd: een nieuwe eigenaar móet OKvlees.nl waardig zijn. U als klant móet in goede handen zijn. En de vleessector is en blijft een sector met schandalen. En nu ik de vleessector van binnenuit ken, verbazen deze me ook niet meer. Het gaat van verregaande onhandigheid tot aan keiharde fraude. Schandalen die in mijn hoofd ook zeker een rol hebben gespeeld bij het besluit om te stoppen. We gaan OKvlees.nl dus enkel verkopen aan een bedrijf die daar uit volle overtuiging mee om kan gaan. Uiteraard hoort u dit zo snel mogelijk.

Maar voor nu: VUL UW VRIEZER met OKvlees! Dat doen wij ook. Dit kan in ieder geval tot eind september, maar OP=OP. 

We snappen het als u met ons wilt bellen… Maar het werk - en het vele regelwerk - gaat nog door. Dus reacties bij voorkeur per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rest ons vooral te zeggen: bedankt! 

 

Groet Peter & Lies

Wij verkopen forellen en gerookte forelfilet van viskwekerij Het Smallert. Een hele mooie kwekerij in het Gelderse Emst. Viskwekerijen hebben niet altijd een goede naam. Ook wij delen filmpjes van echt gruwelijke kwekerijen in het buitenland. Maar het Smallert is zo OK! 


De foto’s spreken bijna voor zich.

smallert een

smallert twee

 

smallert drie

 

https://youtu.be/aowIgoalLpk

 

 

Niks geen volgeladen basins. De forel heeft ruimte. Ze krijgen vers water, tien kubieke meter (!) per uur per basin. Water dat uit de grond opwelt en bijna per fles verkocht kan worden. Helemaal OKvis dus. Waar wij blij van worden!

 

 

Deze vraag krijgen we regelmatig, en die gaan we hier beantwoorden. Maar eerst maar eens uitleg wat biologisch nu eigenlijk is. Dan weten we tenminste waar we over praten. 

Landbouw en landbouwproducten mogen alleen biologisch genoemd worden als ze voldoen aan de eisen die in Europese wetgeving zijn vastgelegd. Dit is heel belangrijk. Een boer - of slager - mag dus niet zo maar zeggen dat iets biologisch is. Er is een eenduidige set spelregels waar je gewoon aan moet voldoen. 

De regels hebben betrekking op duurzaamheid. Het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen is bijvoorbeeld strak gereguleerd. Dierwelzijn is ook een wezenlijk onderdeel van de wetgeving. Hier kunt u er meer over lezen. Zo is het aantal dagen dat de dieren buiten moeten kunnen zijn strak omschreven.

De naleving van wetten moet gecontroleerd worden, zeker ook als er grote bedragen in het geding zijn. En het loont heel erg om te frauderen met biologisch vlees omdat het nu eenmaal flink veel duurder is dan regulier vlees. Voor de controle zijn er onafhankelijke instanties. In Nederland is dat Skal. Deze organisatie voert audits uit. Die controles zijn grondig! Bij OKvlees.nl bijvoorbeeld wordt dan van een willekeurige klant bestelling gekozen. Wij moeten dan laten zien dat alle stappen keurig aan de regels voldoen, het vlees ook echt biologisch is en dat alle partners die betrokken zijn bij dat product óók biologisch gecertificeerd zijn. Als we niet kunnen laten zien dat een biologisch kipfilet echt van de biologische Polderhoen komt dan is er een groot probleem. 

De vraag, hoe weet u nu of iets echt biologisch is? DEU Organic Logo Colour 54x36mm kopieat kunt u op  verschillende manieren zien. Op het product moet het Europese groene EKO logo staan (voorbeeld). Bij de productnaam moet de toevoeging EKO of Biologisch staan. Verder moet de code van de controlerende instantie Skal (NL-BIO 001) op de verpakking staan. Als dit er niet opstaat dan is het geen bio. Zo simpel is het. 

U kunt nog verder gaan. Ook op de site van de webwinkel moet het EKO logo staan. Een bedrijf dat biologisch gecertificeerd is wordt genoemd op de site van Skal. Daar kunt u het certificaat vinden . Vind u het bedrijf niet, dan is het mogelijk foute boel. U kunt dan ook overwegen om het bij Skal te melden. (wij doen dat wél). 

Er zijn bedrijven die wel gratis willen meeliften op het succes van biologisch. En termen gebruiken als ‘net zo goed als biologisch’ of ‘beter dan biologisch’. Dat kan natuurlijk waar zijn. Maar onderbouw dat dan wél. En zeg er ook wel bij dat er geen onafhankelijke controle is. Laatst kwam ik tegen dat dieren uit de natuur per definitie biologisch zijn. Dat is onzin of een wat flauw woordgrapje. Levende wezens zijn nu eenmaal biologisch. Maar niet alles wat leeft voldoet aan de eisen die bij het keurmerk biologisch horen. Daarom is wild ‘gewoon’ wild. En vlees gecertificeerd volgens de Europese regels biologisch vlees. 

We krijgen regelmatig de vraag of grasgevoerd rundvlees biologisch is. En andersom, of biologisch rundvlees ook grasgevoerd is. Tijd voor een duidelijk antwoord!

Het antwoord op beide vragen is nee. Grasgevoerd rundvlees is niet biologisch. En dat heeft een eigenlijk niet zo’n inhoudelijke reden: het is niet biologisch omdat er niet op gecontroleerd word. De runderen worden op een manier gehouden die wel aan de eisen van biologisch voldoet. Zoals veel ruimte, heel veel ruimte, en geen bestrijdingsmiddelen gebruik. Maar omdat Skal er niet op controleert mag het niet biologisch heten. Zo werkt een keurmerk nu eenmaal.De biologische runderen zijn niet grasgevoerd. In de weideperiode krijgen de runderen gras en kruiden te eten en zijn ze dus wel grasgevoerd. Maar in de stalperiode krijgen ze ook kuilvoer (gras en mais), granen en eiwitrijke gewassen waaronder mogelijk ook soja. 

We hebben dit jaar wel biologisch kalkoenvlees voor de kerst, maar helaas geen hele kalkoenen. De reden hiervoor is dat PostNL het voor de kerst zo druk gaat krijgen dat we ernstig rekening moeten houden met vertragingen. Daarom verzenden we de week voor kerst niet meer. En zo'n grote kalkoen past nu eenmaal niet in een vrieslade.... Maar niet getreurd! We hebben wel kalkoenfilet, drumsticks en ontbeende dijen in de winkel! Kijk hier maar eens!

Wat achtergrond bij de kalkoenen. Ze komen uit Duitsland. Via een link bij de kalkoenen in de webwinkel kunt u een leuk youtube filmpje van de dieren bekijken. De kalkoen kunnen - ze zijn tenslotte biologisch - buiten komen. En heel belangrijk voor het bosdier dat een kalkoen is, ze hebben beschutting. Ze kunnen minstens 8 uur per dag buiten zijn. De kalkoenen worden minimaal 20 weken oud.  ZE zijn van het wel bekende ras 'KellyBronze'. 

 

 

 

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040