WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-droogijs

Blog overzicht

Antibiotica, Salmonella en ESBL vrij kip (2)

Gebruikerswaardering:  / 1

We hebben de afgelopen maand een enquête uitgevoerd over de ESBL, Salmonella en Antibiotica vrije Kromhoekster kip. In dit blog staat achtergrond informatie over de Kromhoekster Kip van Marion en Co Bakx. De centrale vraag in de enquête was: De Kromhoekster Kip is een binnenkip.Is het een goed idee als OKvlees die gaat verkopen?

Bijna 400 (!) mensen hebben de enquête ingevuld. Dat hoge aantal laat zien dat het onderwerp leeft! 2/3 van de reacties vindt het een goed idee dat wij de Kromhoekster kip gaan verkopen, en van die 2/3 zou de overgrote meerderheid het ook daadwerkelijk kopen. De 1/3 die het geen goed idee vindt had wel sterke argumenten. Buiten kunnen komen past bij het natuurlijk gedrag van de kip. En als je hygiënisch werkt met kip hoeft een besmetting geen probleem te zijn. Veel kwam de reactie dat een buitenkip die ESBL, salmonella en antibiotica vrij is toch mogelijk moet zijn. Dat laatste zal echter - naar wij denken - echt hele grote stappen vergen. Binnen de biologische kippenhouderij lopen relatief veel dieren op een klein stukje grond, met een reële kans op besmetting. Een kip die in bosgebied kan scharrelen gaat misschien aan de eisen van de Kromhoekster kip voldoen. Maar dan praat je over prijzen die de prijs van de biologisch kip ver overstijgen. Ik zie graag dat er een biologische kippenboer komt die laat zien dat we het helemaal mis hebben..

Of de Kromhoekster binnenkip een lager welzijnsniveau heeft dan een biologische kip is een moeilijke. Mist een kip het buiten kunnen scharrelen als hij/zij dat nooit ervaren heeft? We zullen het nooit weten. Maar de Kromhoekster kip is zeker geen plofkip. Ze hebben strooisel, snavels worden niet gekapt etc. Het zijn gezonde kippen die de ruimte hebben om rond te scharrelen in de stal. Als we de kip lanceren zullen we de leefomstandigheden netjes vermelden.

Maar u ziet het: we gaan de Kromhoekster kip in het assortiment opnemen na de zomervakantie. En zoals een wijze klant zei: u kunt blijven kiezen. De scharrel en biologische kip blijft beschikbaar.

Waar komt ons grasgevoerde rund vandaan?

Gebruikerswaardering:  / 3

We hebben nu een paar maandjes grasgevoerd rund in de webwinkel. Regelmatig krijgen we de vraag bij welke boer de runderen vandaan komen, want dat is bij OKvlees.nl toch altijd bekend. Welnu, dat is een ingewikkelde. Grasgevoerde runderen komen vrijwel allemaal uit natuurgebieden, of in ieder geval uit extensief beheerde gebieden, waar ze het jaar rond loslopen. Die gebieden zijn vaak van natuurorgansiaties zoals het Drents Landschap, waar een beheerder/boer voor de dieren zorgt.

grasvlees ResizedDeze runderen hebben in hun leven weinig contact met mensen. Daardoor zijn ze veel schuwer dan runderen die op 'traditionele' boerderijen (waar ik ook voor het gemak ook biologische boerderijen onder schaar) opgroeien. Als de dieren dan gevangen moeten worden, bijvoorbeeld voor de slacht, dan geeft dat de kudde veel meer stress dan bij boerderij runderen. Daarom worden altijd grotere aantallen dieren tegelijkertijd uit de kudde gehaald, zodat het aantal stress momenten beperkt blijft. De dieren worden dan over verschillende afnemers verdeeld, waaronder sinds kort OKvlees.nl. Dat maakt het onmogelijk om met één boer te werken. Ook al leveren we uit de diepvries: we hebben geen idee hoeveel grasgevoerd rundvlees we over twee maanden verkopen (het groeit nogal omstuimig). Het grasgevoerde vlees kan nu uit Ameland, Slochteren of Ruinen komen.

U begrijpt dat HOE de dieren gevangen worden heel belangrijk is om de stress zo veel mogelijk te beperken. U kunt me geloven: er bestaan heel veel verschillen hoe veerijders met dieren omgaan. Tot respectvol en kundig tot  'je zou de politie erop afsturen' niveau. We zijn heel blij dat

Lees meer...

Boter, grasgevoerd

Gebruikerswaardering:  / 1

Je hebt boter en je hebt vet lekkere boter!

Boter, bereid uit raszuivere rauwe melk van de Blaarkoppen. Boter die alléén wordt gemaakt tijdens het seizoen dat de koeien dag en nacht buiten grazen, waarmee de boter gegarandeerd 100% 'gras gevoerd' is. Daarmee is de boter niet alleen glutenvrij, maar vooral vet (82%) lekker. De boter wordt gemaakt door de verse volle melk af te romen en die room 48 uur te laten fermenteren (rijpen) Tijdens deze fermentatie wordt de lactose omgezet in melkzuur, hiermee is de boter niet alleen 'verrot lekker' maar ook geschikt voor mensen met een lactose intolerantie. Aangezien de boter nog altijd sporen (0.003%) van lactose bevat, raden wij mensen met een lactose allergie af te boter te gebruiken.

De boter is biologisch (SKAL 23354) en verkrijgbaar in rolletjes van 150 gram. De boter is ongezouten, waarmee de meest pure smaak van de boter naar voren komt. Er is heel eenvoudig en naar eigen behoefte grof zeezout aan toe te voegen.

Antibiotica, salmonella en EBSL-vrije kip

Gebruikerswaardering:  / 5

Help! Ik kom er niet uit! Wat er aan de hand is? Ik kan weer eens niet kiezen…

Ik kom een boer tegen met een heel mooi product. Kippenvlees, waarbij geen antibiotica wordt gebruikt bij het opgroeien van het dier. Dat is niet waar ik het meest blij van word, want ook de biologische kip die we verkopen krijgt geen antibiotica. Maar waar ik wel blij van wordt is dat deze kip ook salmonella vrij is én EBSL vrij. EBSL is een enzym dat in antibiotica resistente bacteriën, en dat is een stevig risico voor de volksgezondheid. Die ‘vrije’ claims worden niet zo maar geroepen, maar worden onderbouwd met regelmatige testen door onafhankelijke instanties. Salmonella- en EBSL vrij is echt uniek!

Hoe krijgt die kippenboer – Marion en Co Bakx van de Kromhoekster kip  – het voor elkaar? Door passie voor kippen en door de diergezondheid onvoorwaardelijk boven alles te stellen. Dat begint bij het voer. Co en Marion waren erg ontevreden met het kippenvoer dat ze konden kopen. Ze hebben vele jaren geïnvesteerd om de mineralenbalans in hun voer zo te krijgen dat de kippen zo gezond mogelijk zijn. Daarnaast streven ze - doordat de gezondheid van de kip centraal staat -bij het opgroeien niet naar zo snel mogelijk veel kilo’s. Het duurt 8 weken voordat de kippen geslacht kunnen worden in plaats van de standaard 6 weken. En dan nog is het gewicht vaak lager dan bij de gewone kip. En Marion en Co zorgen heel erg goed voor hun dieren.

Waarom heb ik uw hulp nu nodig? Het is een binnenkip. De kippen lopen vanzelfsprekend wel los in de stal, en zijn dus binnenscharrelaars. OKvlees.nl heeft tot nu toe alleen dieren verkocht die buiten kunnen lopen. Dat is nogal een stap dus. Kippen die buiten lopen, zoals onze biologische en scharrel kippen, hebben onvermijdelijk een grotere kans op ziektes, bijvoorbeeld door overvliegende vogels die wat poep laten vallen. Die vogels zijn ook vaak de bron van bijvoorbeeld de vogelgriep. Het binnenhouden van de kippen, en daarbij een stalmanagement waar hygiëne en de gezondheid van de kip centraal staan is de basis voor de salmonella en EBSL vrije kip.

Hoe kijk ik er persoonlijk tegen aan? Ik weet ‘t niet. Een dier dat naar buiten kan zal dat ook doen. Maar zijn dieren die het begrip ‘buiten’ niet kennen, en in een goede stal met hele goede zorg leven minder gelukkig dan kippen die buiten kunnen komen? Onmogelijk te beantwoorden, want ik ben geen kip, maar ik denk het niet. Maar als we kippenvlees willen hebben zonder salmonella en zonder EBSL is de aanpak van Marion en Co wel de weg. En laat dit maar een groot succes worden, zo groot dat er ondernemers gaan kijken of het ook kan met buiten lopende kippen. Als dat kan, en het zal een hele kluif worden, dan zien we wel weer.

Qua prijsstelling: het vlees zal duidelijk onder de prijs van de (buiten) scharrelkip liggen.

Maar vooralsnog wil ik graag uw hulp hebben. Via de volgende link kunt u mij laten weten of OKvlees.nl de antibiotica, salmonella en EBSL-vrije binnenkip gaat verkopen?

Audit

Gebruikerswaardering:  / 0

skalWe hebben de jaarlijkse audit van skal gehad. Skal is de instantie die controleert of het biologische vlees dat we verkopen ook echt bio is. Natuurlijk hebben we die audit weer glansrijk gehaald. Maar wat houdt zo'n audit nu in?

Er worden standaard dingetjes gecontroleerd zoals het in bezit hebben van geldige certificaten van bedrijven waarmee we samenwerken, zoals Slagerij Ter Weele. Zonder die certificaten mogen we niet met anderen samenwerken onder de bio paraplu, omdat zij dan niet gecontroleerd worden. En Skal zorgt voor controle van de hele keten. Daarnaast worden er drie willekeurige producten uit de vriescellen gehaald. We moeten dan laten zien wanneer dat specifieke stukje vlees geleverd is. Het moet dus op onze bestelling staan én op de pakbon van de levering aan OKvlees. En dat moet ook in een factuur aangetoond kunnen worden worden. Je moet de administratie dus wel op orde hebben. Als we  bijvoorbeeld een kipje hebben liggen met daarop een etiket dat zegt dat het biologisch is, maar waarvan de levering en betaling niet aangetoond kan worden dan is er stront aan de.. euh een probleem. Dat was bij mij natuurlijk niet 't geval. En om het geheel af te ronden moet er ook een zogenaamde massa balans zijn. Over een heel jaar wordt de verkoop vergeleken met de hoeveelheid die ingekocht. Als de verkoop dan groter is dan de inkoop dan is er iets aan de hand. Mijn inkoop was wat groter dan de verkoop, want vanwege de aanhoudende groei hebben we een grotere voorraad. 


Is deze controle nu waterdicht? Nee. Kwaadwillenden kunnen nog steeds rommelen en regulier vlees als het veel duurdere biologisch vlees verkopen. Maar de kans dat ze tegen de lamp lopen is echt aanzienlijk.

EKO-logo EU Organic Logo