Hergebruik van verpakkingen

U kent hem wellicht al, de 'hergebruiksticker'. Die kunt u gebruiken om minimaal 2 van die mooie isolatie zakken terug te sturen naar OKvlees.nl. Ze worden na grondige inspectie nogmaals gebruikt voor het verzenden van vlees. Goed voor iedereen!
U kon die hergebruiksticker bij OKvlees.nl kopen voor €4,00. Dat bedrag kreeg u dan retour in de vorm van een kortingscode.
Dit systeem blijkt in de praktijk nogal wat administratie te vergen, zeker omdat een fors aantal van de zakken retour komt. Daarom gaan we vanaf nu de hergebruiksticker gratis meesturen. Als u maar belooft om minimaal 2 zakken - die in goede staat moeten zijn! - te retourneren. En let vooral op de uiterste datum waarvoor het etiket gebruikt moet zijn voor de retourzending. Dat staat op het etiket.
Iedereen die al wel betaald heeft krijgt natuurlijk nog de kortingscode als de zakken ontvangen zijn.

Lekkere ganzen!

U heeft de afgelopen jaren vast veel gehoord over ganzen. Dat ze vanwege de overlast en schade in natuurgebieden op gecontroleerde wijze bejaagd mogen worden. En dat de ganzen maar mondjesmaat de weg vonden naar de consument en daardoor veelal vernietigd werden. Dat is natuurlijk een verspilling. Die situatie is niet echt veranderd. Nog steeds is er een groot probleem met de afzet van ganzen.
HW_keurmerk_ol.png
Ik heb gelukkig een bedrijf gevonden dat ganzen uit de Nederlandse polders op een krachtige wijze op de markt zet, ‘Hollands Wild’. Zie hier hun website. En we verkopen hun producten nu ook. Wat doet Hollands wild? Ze controleren dat de ganzen echt uit de Nederlandse polders komen. En dat ze geschoten zijn door jagers die ze zelf kennen en goed opgeleid zijn.
 
Maar minstens even belangrijk is dat ze goed nagedacht hebben hoe ze gans ‘in de markt zetten’. Gans als zodanig is nauwelijks meer bekend bij de Nederlandse consument. Lang niet iedereen weet daarom hoe om te gaan met dit stukje vlees. Hollands Wild heeft daarom gekozen om de producten alvast te garen. Ik heb het genoegen gehad om te mogen proeven, en ze hebben iets neergezet dat met recht spectaculair genoemd mag worden. De gekonfijte ganzenbout bijvoorbeeld. Voorgegaard in zijn eigen vet met wat kruiden en zout. Even opwarmen en je hebt iets waar je gezin of gasten heel aangenaam mee verrast. Zeker ook als het foodies zijn. Of de gerookte ganzenborst filet.. Ook zo’n topper. Ik ben niet zo’n snack liefhebber, maar zelfs de kroket met ganzenvlees is een traktatie.

Toen HollandsWild me belde om nog wat producten voor de foto’s te brengen heb ik – denk ik - vergeten te vertellen dat ik al een foto van de bout gemaakt had….De nieuw geleverde bout ‘moest’ dus maar in een salade. Bij deze alsnog: sorry! ;-)
 

Het blijft lekker, nu zonder gistextract

Toen OKvlees.nl ruim twee jaar geleden begon is zijn eigen kruidenmengsels voor producten als worsten, hamburgers en vinken ontwikkeld. De smaak viel overduidelijk in goede aarde. Er kwamen echter meer en meer vragen over sommige componenten in die mengsels. En vooral over het gebruik van gistextract, een ingrediënt dat de smaak van producten versterkt. Het is niet onomstreden. De smaak versterkende stof in gistextract is glutamaat. Deze stof is verdacht geworden naar aanleiding van negatieve effecten van MSG of ve-tsin in de Chinese keuken. Dat zou het Chinees-restaurant syndroom veroorzaken.

Glutamaat zit ook in producten als oude kaas, tomaten, en parmezaanse kaas. En ook moedermelk is rijk aan glutamaat. Of glutamaat in deze producten en uit gistextract ook negatieve effecten heeft is op zijn minst omstreden. Dus, wat te doen, gezien het toenemend aantal kritische klantvragen over gistextract? 

We hebben als OKvlees het beleid om stoffen die geen duidelijke meerwaarde hebben niet te gebruiken in onze producten. Daarom zijn de kruidenmengsels opnieuw ontwikkeld. Het karakter van de producten moest zoveel mogelijk intact blijven, en vanzelfsprekend moesten de producten lekker blijven. Het was wel een inspanning, met veel niet altijd smakelijke testresultaten, maar het is gelukt. Alle kruidenmengsel zijn nu gistextract vrij én lekker1 Op dit moment zijn ook alle producten gistextract vrij, met uitzondering van de slavinken. Die zullen binnenkort ook aangepast worden. De enige toevoeging aan onze producten die zelf geen smaak heeft is vitamine C (ook bekend onder de naam ascorbinezuur of E300). Dit is een antioxidant die de smaak van de producten stabiliseert. Maar vitamine C is toch gezond?

‘Varkensvlees moet lekker en léuk zijn’


big Resized

Alle lokale en landelijke media doken er vorig jaar bovenop, tot het Jeugdjournaal, Pownews en Hart van Nederland aan toe.  In Nederland is een nieuwe vorm van varkenshouderij ontstaan ; Piggy’s Palace met haar PiPaporc vlees. De grote gele varkensglijbaan ging daarna de hele wereld over.
hooiberg Resized
Het PiPaPorc vlees is nu ruim een jaar op de markt. Meest kenmerkende van het Piggy’s Palace-concept is dat de ongecoupeerde biggen vanaf pakweg 10 kilo lekker buiten lopen op 1 hectare land mét modderpoel en dat ze een hooiberg als huiskamer tot hun beschikking hebben. Het oogt geweldig, die biggen en vleesvarkens die enthousiast rondjes rennen door de wei en genieten van hun glijbaan die uitmond in een modderpoel.

 

Piggy’s Palace geboren uit Het Nieuwe Veehouden
Het idee voor het eigen vleesconcept is geboren binnen het project Het Nieuwe Veehouden. Hierin werken onder meer LTO, ZLTO, het ministerie van ELI en Wageningen Universiteit samen aan de ontwikkeling van duurzame vormen van veehouderij. Stegink was in 2011 een van de zes varkenshouderij-deelnemers, die allemaal op hun eigen bedrijf met innovatieve ideeën aan de slag gingen.

Lees meer...

Waar wonen de OKvlees.nl klanten

(1 stem, gemiddeld 5.00 van 5)
De ambitie bij de start van OKvlees.nl was en is om in heel Nederland te leveren. Maar waar wonen de klanten, twee jaar na de start van OKvlees? Leveren we wel in heel Nederland? Bij het verzenden van de pakketen krijg je wel een indruk in welk deel van Nederland de klanten wonen, maar er zijn genoeg plaatsen die ik echt niet ken.. Dus, we hebben de analyse gemaakt. Met de handige (gratis) hulpmiddelen die tegenwoordig beschikbaar zijn op het internet is het niet eens zo heel bewerkelijk gebleken.

Lees meer...

Meer artikelen...
EKO-logo scharrel-rund-logo scharrel-varken-logo scharrel-varken-logo