WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-droogijs

Blog overzicht

Forellen kwekerij 't Smallert

Gebruikerswaardering:  / 0

We gaan weer met vis beginnen! Ik heb een adres gevonden met vis die heel goed bij okvlees.nl past. Nou ja, gevonden.. Ze zitten 2 kilometer van de plek waar wij zitten en we komen er regelmatig langs. Het gaat om de forellenkwekerij ’t Smallert.U denkt wellicht, viskwekerij, dat is toch foute boel? Velen van u kennen vast de verhalen over van de Pangasius in de Mekong Delta. Dit is een nog genuanceerd verhaal.


zalmforelForellenkwekerij 't Smallert  heeft vijvers in Emst en Vaassen, waarin folrel en zalmforel gehouden worden. ’t Smallert heeft een lange historie. De Nederlandse Heidemaatschappij is 110 jaar begonnen met de visvijvers vanwege de beschikbaarheid van heel zuiver water.
’t Smallert gebruikt vooral heel zuiver sprengenwater vanuit de bossen van de kroondomeinen. Daarnaast het zuivere oppervlaktewater van de Veluwe. Het water uit de vijvers wordt in Vaassen met een helofyten filter extra gezuiverd tot een kwaliteit die bijna drinkbaar is. In Emst wordt het water op een natuurlijke wijze in de vijvers gezuiverd voordat het afgevoerd wordt. Al het water valt (ver) binnen de normen die gelden voor het lozen van

Lees meer...

Geen antibiotica in onze biologische kip.

Gebruikerswaardering:  / 2

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij wordt vanwege de risico’s voor de volksgezondheid terecht zwaar bekritiseerd. Een hoog antibiotica gebruik is ook een teken dat er wat mis met de manier waarop een boer met zijn dieren omgaat. Een gezond dier heeft immers een gezonde weerstand tegen ziekten. Het antibioticagebruik in de reguliere veehouderij neemt gelukkig stevig af. In de biologische veehouderij zijn er echter (nog) meer beperkingen bij het toepassen van antibiotica en het gebruik is dan ook lager. Anders dan vaak gedacht wordt mogen antibiotica dus wél gebruikt worden door biologische boeren.

Kippenvlees en antibiotica is zeker een zwaar onderwerp. Het overgrote deel van de kip die verkocht wordt is besmet met antibiotica resistente bacteriën, wat een reëel risico is voor de volksgezondheid. Deze schadelijke bacteriën zijn het gevolg van het vele antibiotica gebruik . Maar hoe zit het nu met biologische vleeskippen? Sommigen verwachten dat er geen antibiotica wordt gebruikt bij biologische kippen (wat dus niet hoeft), anderen zeggen dat biologische kippenboeren bijna net zo veel antibiotica gebruiken als regulier.

Nu blijkt de familie Kok, die de biologische kippen leveren aan ons, al jaren geen antibiotica te gebruiken. Helemaal niks. Dat wordt bevestigd door verklaringen van het Productschap Pluimvee & eieren en de dierenarts. Ze hoeven geen antibiotica te gebruiken omdat ze een traag groeiend kippenras gebruiken en een goede huisvesting. En natuurlijk goed voor hun dieren zorgen. De familie Kok vind dit eigenlijk vanzelfsprekend en schreeuwen dit niet van de daken. Ook familie van de Borren van de Lankerenhof, die de biologische Haantje de Coq en de biologische filets van de leghennen leveren, is compleet antibiotica vrij. Wat betekent dit nu?

Lees meer...

Buiten is Vairrekte leuk!

Gebruikerswaardering:  / 0

Vair is altijd al vooruitstrevend geweest in het houden van varkens. Bij het ontwerp van de stal stond het natuurlijke gedrag van de vairkens centraal om ze zo gelukkig mogelijk op te laten groeien. Vair maakt nu een extra, en hele mooie stap! De fokzeugen – die voor nieuwe aanwas zorgen – liepen al in de weide. De vleesvarkens hadden een uitloop waar ze van de buitenlucht kunnen genieten. Dit alles net zoals bij biologische varkens. Maar het viel op dat de vleesvarkens vanuit de uitloop naar de zeugen in de wei stonden te kijken, en al knorrend naar de zeugen riepen. Een vairrekte goede boer snapt dan wat ze willen: ze willen ook de wei in!

Lees meer...

The Pie Shop

Gebruikerswaardering:  / 1

Weer wat nieuws en bijzonders! Nu eens geen nieuwe bijzondere boer, maar iemand die van vlees van Bijzondere boeren iets bijzonders lekkers kan maken: Pie's. Dat zijn mooie deegvormen gevuld met vlees, groenten of fruit uit de Engelse keuken. In ons geval zijn ze gevuld met OKvlees..We hebben ze natuurlijk geroken (wow!) en geproefd. WE hebben dit product met OKvlees.nl klanten getest. Nog nooit kregen we zulke enthousiaste reacties. Het zijn mini pie's van zo'n 100 gram.

Hieronder stelt de oprichtster van The Pie Shop zich voor:

 

The Pie Shop Mijn naam is Astrid Smit-Remmerswaal. Ik ben anglofiel en bourgondiër. Hoewel de Britse keuken over het algemeen niet als gastronomisch bekent staat is mij niet helemaal duidelijk waarom. Ik hou van de Britse keuken. Het vertegenwoordigd voor mij huiselijkheid en gezelligheid. High Tea, met scones en sandwiches, nagerechten als Sticky toffee pudding, crumbles met custard, Christmaspudding, Sunday roast waarbij de hele familie op zondagmiddag met zijn allen aan tafel gaat. Casseroles in alle soorten en smaken, fish and chips. En natuurlijk pie's. Prachtige deegvormen gevuld met heerlijk vlees, groenten of fruit. En de geur! Onweerstaanbaar. Toen we onlangs verhuisde naar de

Lees meer...

Stoer ijs

Gebruikerswaardering:  / 2

IJs in een webwinkel met vlees. Volstrekt logisch. Net zo logisch als het houden van waterbuffels in Nederland, en die melken. En van die melk ijs maken. Toch is het een logisch en rationeel verhaal. De ouders van Arjan Swinkels, die zich hieronder voorstelt, molken vroeger gewone koeien. Vanwege de quotering zijn ze daar mee gestopt. Arjan zocht later wat anders. Toen hij kennis maakte met waterbuffels was het liefde op het eerste gezicht en ontstond het plan om waterbuffels te gaan houden en melken. Van die bijzondere melk maakt Arjan mooie producten, zoals bijzonder smaakvol Stoer ijs. Bijzondere OKproducten van bijzondere OKdieren.

Stoer IJs


stoerijs kudde Resized


Stoer IJs is gemaakt van buffelmelk, de melk die beroemd is van de traditionele Italiaanse buffel-mozzarella. Buffelmelk is zeer romige melk en daarmee ideaal voor het maken van roomijs. Aan de basis van dit ijs staat de stoere buffelmelk van waterbuffelboerderij De Stoerderij uit Son en Breugel. Stoer IJs wordt bereid door meester-ijsbereider Wilbert Palm uit Eindhoven.

Bij De Stoerderij staat het natuurlijk gedrag van de waterbuffels centraal. Ze krijgen het hele jaar weidegang, leven in een familiekudde (kalfjes bij de buffelkoe) en beschikken over een prachtige modderpoel waar ze in de zomer kunnen afkoelen. Er worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt en De Stoerderij werkt met een eigen transparantiemodel
Keurig Merk, waarbij de volledige bedrijfsvoering tot in detail wordt weergegeven. Ook is er een livestream waarbij je 24/7 van achter je computer of smartphone live naar de stoere waterbuffels kunt kijken.

Lees meer...

EKO-logoscharrel-rund-logoscharrel-varken-logoscharrel-varken-logo