mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Blog algemeen

Poule de Bresse, euh Poule den Dungen

Poule Den Dungen in wei 2 ResizedSpeciaal voor de kerst hebben we dit jaar een bijzonder luxe kip in de winkel staan: Poule Den Dungen. Dit is een zuivere afstammeling van de befaamde Poulet de Bresse uit Frankrijk, een kip die populair is bij fijnproevers en topkoks. Brillat Savarin, een 18e eeuwse Franse Gastronoom en filosoof, noemde de Poulet de Bresse “Koningin van het gevogelte en gevogelte voor de Koning”. Maar dan niet uit Frankrijk, maar uit het Nederlandse den Dungen. De Poule den Dungen onderscheidt zich net als de Poulet de Bresse van andere rassen door het stevige vlees en het smakelijke intramusculaire vet.

De Poulen leven gemiddeld ruim 14 weken oud, dat bijna drie keer zo lang als een reguliere kip. Ze krijgen dus de tijd om rustig te groeien, zandbaden te nemen en te rennen in de wei. Ze komen in die tijd tot volle wasdom en ontwikkelen maximale smaak en structuur. Anders dan Poulet de Bresse wordt de Poule den Dungen niet opgehokt in de laatste twee weken van hun leven en daardoor een diervriendelijk alternatief.

Een belangrijk aspect van de voeding is dat de poulen zelf moeten werken voor hun voedsel. Dit doen we door het voer aan te passen in de periode dat ze buiten lopen. Ze hebben dan ook zin om zelf op zoek te gaan naar eiwitrijk voedsel zoals wormen en insecten. De poulen zijn een seizoensproduct. Alleen in de weideperiode worden ze gehouden. Door de poulen steeds een nieuw stuk van de weide te geven en de natuurlijke winterstop kunnen de weides zicht herstellen. Daardoor kunnen de kippen zich steeds tegoed doen aan een smakelijke en rijke weide.

Kortom, een luxe kip dat een luxe leven heeft gehad, ideaal voor de kerstdis!

Meer OKvis!

We hebben al een tijd de forellen van forellenkwekerij ‘het Smallert’ in ons assortiment. En de forel is zeker populair geworden. De liefhebbers van vis geven wel als feedback dat ze graag meer soorten vis in het assortiment willen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar vis met een goed verhaal, en dat hebben we gevonden!

schar 1 kopie

 

In Den Oever zitten garnalen en langoustine vissers.  Dat zijn relatief kleine vissersboten met een gering vermogen die aan de Nederlandse, maar ook in Duits, Deens en Belgisch gebied. De vangst wordt via de afslag in Den Oever verhandeld. In de netten zit niet alleen garnaal of langoustine, maar ook andere vissen. Dat wordt officieel bijvangst genoemd, maar de vissers noemen het veel liever meevangst. Want, het is gewoon hele goede vis! Bijvangst klinkt toch wel wat negatief. In de meevangst zitten bijzondere, tegenwoordig minder bekende vissoorten die meer dan de moeite waard zijn. Voorbeelden zijn steenbolk, wijting en schar. Deze vissoorten werden vroeger wel gewaardeerd, maar zijn in de verdrukking gekomen door de opkomst van tilapia uit de intensieve vishouderij. Tijd om er weer van te gaan genieten!

We gaan spoedig beginnen met het in de winkel zetten van een heel fraai assortiment. Dat assortiment zal dynamisch zijn omdat het aanbod seizoensafhankelijk is. Ook bij ons visassortiment geldt dat u als klant altijd met verzoeken kunt komen! Wij kijken dan met de vissers of het mogelijk is.  

De Lankerenhof door het jaar heen

OKvlees.nl verkoopt in de webwinkel kipfilets van uitgelegde biologische legkippen van de Lankerenhof. Deze filets zijn flink goedkoper dan filets van vleeskippen van Polderhoen. Omdat die legkippen een heel ander leven hebben dan de biologische vleeskippen van Polderhoen (link) willen we aandacht besteden aan het leven deze legkippen. kippen lankerenhof nb juliDe Lankerenhof is een biologisch legpluimveebedrijf met 6.000 opfokhennen, 1000 opfokhaantjes (link) en 12.000 leghennen. Er is een opfokstal en twee leghennenstallen, allen met een uitloop naar buiten. In en rond de stallen hebben de hennen alle ruimte om zich natuurlijk te gedragen, waaronder onder en in struiken zitten. Alle stallen beschikken over een uitloop naar buiten. De hennen hebben alle ruimte om zich naar hun natuur te gedragen. Een automatisch systeem strooit regelmatig graankorrels over de dikke laag bodemstrooisel. Zo kunnen de hennen zelf een deel van hun kostje bij elkaar scharrelen en blijven ze actief. De kuikens die op de Lankerenhof komen zijn 1 dag oud en krijgen de eerste maanden tijd om op te groeien. De opfokhaantjes groeien gelijk op met de opfokhennetjes. Na 5 weken worden de hanen gescheiden van de hennen door een afscheiding van gaas in de stal. Een deel van de hanen gaat mee met de hennen naar de leghenstal. De hanen zorgen daar voor meer rust bij de henen, zorgen voor een meer natuurlijk (seksueel) gedrag en waarschuwen bij gevaar. De andere haantje worden na 12 a 13 weken geslacht en worden als Haantje de Coq verkocht.

De opfokhennetjes zitten 17-18 weken in de opfokstal waarna ze verhuizen naar de legstal. Jonge leghennen die nog geen eieren leggen kun je herkennen aan het feit dat ze nog geen kam hebben. Zodra ze gaan leggen ontwikkelen ze een mooie rode kam. De hennen gaan op een leeftijd van 20-21 weken de eerste eitjes leggen en blijven ongeveer 14 maanden in de legstal. De kosten van het voer worden daarna hoger dan de opbrengst van de eieren en dat is een teken dat ze geslacht zullen worden. In de 14 maanden legperiode kan er 3x een koppel opfokhennetjes in 18 weken opgroeien tot leghen. Wanneer de oude kippen weg zijn wordt de stal gereinigd en ontsmet, en kan de koppel jonge hennen uit de opfokstal naar een frisse schone stal verhuizen. Na ongeveer 2-3 weken worden de eerste eitjes gelegd. In die tijd wordt ook de opfokstal gereinigd en ontsmet en komen er nieuwe kuikens in en begint de cyclus opnieuw.

Doordat er op de Lankerenhof 2 legstallen van verschillende leeftijd zijn worden er gemiddeld eens per 7 maanden legkippen geslacht, en kunnen de borstfilets van de kippen gesneden worden. Deze filets zijn steviger van structuur maar ook kleiner dan filets van vleeskippen. Het is daarom belangrijk dat je de filet kort om en om bakt (maximaal 8-10 minuten). Je hebt een heerlijk stukje kipfilet met een stevige bite. Ook is de filet zeer geschikt voor bijvoorbeeld roerbakgerechten. De prijs maakt ze erg aantrekkelijk.

Gerookte achterham

We hebben weer een nieuw product waar we erg trots op zijn: biologische gerookte achterham! Het is echt bijzonder lekker: een subtiele rooksmaak, mooi mondgevoel.. Ik ben erg benieuwd of u net zo enthousiast gaat worden!

Gerookte ham

Even wat over de ingrediënten. U weet dat we zo weinig mogelijk toevoegingen gebruiken. Eigenlijk voegen we het liefst alleen maar smaakmakers toe, zoals specerijen. Bij de achterham lukt het ons niet. Een ‘kale’ receptuur resulteert in iets dat u niet herkent als achterham omdat het (veel) droger en scherper van smaak is. In de gerookte achterham zit biologische rietsuiker. Suiker staat tegenwoordig in een kwaad daglicht, en daar zijn zeker goede redenen voor. Maar er zijn ook wel nuanceringen aan te brengen. Niet elk beetje suiker is meteen schadelijk. Ook hier is de dosis van belang. In een kilo achterham zit naar schatting tussen de 5 en 10 gram rietsuiker. Dus in een pakje van 100 gram zo’n 0,5 – 1 gram, dus een 1/10 – 1/5 suikerklontje. In een glas cola zitten zes klontjes.

Maar waarom zit er überhaupt suiker in de ham? Allereerst omdat het de smaak van de ham verzacht. Het is dus een smaakmaker in die zin. Maar het dient ook als drager voor de componenten van de pekel (zo heet het zoutmengsel), waardoor deze eenvoudiger oplossen en goed in de ham verdeeld worden. De andere componenten zijn E500 (Soda) dat als zuurteregelaar dient en zo ook de smaak beïnvloedt. De laatste component is E415 (xanthaangom) dat als verdikkingsmiddel dient. Hierdoor wordt de ham niet droog.

De karbonadetest: de uitslag

ribkarbonade

Er is weer vol enthousiasme meegedaan met de OKvlees.nl karbonadetest die we in de vorige nieuwsbrief aankondigden. Er waren veel meer belangstellenden dan dat we testpakketjes hadden voorbereid. Dus als we u teleurgesteld hebben: sorry, maar we hadden niet meer.. De reacties stroomden ook snel binnen en waren als vanouds erg doordacht. Onze complimenten! Niet iedereen heeft nog gereageerd, en de missende reacties zijn nog meer dan welkom. Maar het verschil is zo duidelijk dat de resultaten niet echt fundamenteel meer zullen veranderen. Vandaar dat we nu al de uitkomst delen.

Het resultaat verraste mij en de boer heel erg. En dat geeft maar weer eens aan dat blind testen erg waardevol is! We waren ervan overtuigd dat de nieuwe karbonade beter uit de bus zou komen dan de OKvlees.nl karbonade, die op zich al heel lekker is. Niet dus, hoewel de verschillen klein blijken te zijn. De meerderheid had een voorkeur voor de OKvlees.nl karbonade. Bemoedigend om te lezen was dat meer dierwelzijn dan biologisch zeer gewaardeerd wordt, en dat het dan ook best duurder mag zijn.

De resultaten zijn zeker geen reden om niet door te gaan met de boer met dit concept. De test heeft geleerd dat de kwaliteit niet stabiel genoeg is. Een bijzonder waardevol leermoment. Er ligt dus huiswerk voor de boer, waar op dit moment al hard aan gewerkt wordt. Als we voldoende overtuigd zijn van de stabiliteit van de vleeskwaliteit op het verwachte hoge niveau gaan we opnieuw testen. En als het hele verhaal dan klopt: meer dierwelzijn én meer smaak en met een realistische prijsverhoging dan komt het echt wel in de webwinkel

We houden u op de hoogte en bedankt voor uw bijdrages!

EKO-logo EU Organic Logo