mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Blog algemeen

Nieuwe functies in webwinkel

De webwinkel heeft weer een grote onderhoudsbeurt gehad. De techniek was wat verouderd, waardoor de gebruiksvriendelijkheid van de webwinkel beter kon. De webwinkel werkte ook niet prettig op een pad of telefoon. Niet fijn voor u, maar meneer Google vond het ook niet leuk. Als een website ‘responsive’ is scoor je meteen beter in de zoekresultaten. Ook niet onbelangrijk!!
Ik zal de belangrijkste voordelen voor u zo opsommen. Maar elke update geeft ook wat foutjes. Zo was de kilogram prijs voor een procureur plotseling €16500. Ik snapte al niet dat het niet meer verkocht ;-) Ziet u nog een andere slordigheidje of fout, laat het mij aub weten! Maar wat merkt u nu van de voordelen?
Naast het eenvoudiger kunnen bestellen op een pad of telefoon is het afronden van de bestelling een stuk overzichtelijker en eenvoudiger geworden. Wel een aandachtspuntje zijn de adressen onder het kopje ‘factuur adres’. Daar staan alle opgeslagen adressen. Het kan geen kwaad om die op te schonen, zeker als u al lang bij ons klant bent.

De meest gestelde vraag is of het gewicht in het boodschappen mandje niet getoond kon worden. Zodat u weet of de drie kilo (minimum verzendgewicht) gehaald is in de bestelling, en u het niet zelf hoeft te berekenen. Dat gewicht is nu zichtbaar in het winkelmandje, ook rechtsboven op het scherm. U weet dan ook meteen of u een steekwagentje nodig heeft als u een bestelling bij een pakje gemak locatie afhaalt ;-)

Schermafbeelding 2017 01 20 om 11.06.40

Een wens die ik al lang had was een simpel printknopje bij de mooie recepten van Joke Boon. In de vorige site was dat niet eenvoudig te regelen. Nu kunt u het recept naar keuze met één druk op de knop uitprinten!
Schermafbeelding 2017 01 20 om 11.09.59

 In de vorige versie van de webwinkel werd het boodschappen mandje na een paar uur automatisch geleegd. Nu blijft het 30 dagen bewaard voordat alles uit het mandje gehaald wordt. U kunt dus het boodschappenmandje ook als boodschappenlijstje gebruiken! Wat u in het mandje stopt wordt echter NIET van de voorraad afgeboekt. Het kan dus zijn dat als u uw boodschappenlijstje omzet in een bestelling sommige producten niet meer voorradig zijn.

Nieuwe biologische runderen

Onze leverancier KoKalf is helaas gestopt met de biologische vleesrunderen, de Blonde d’Aquitanes. We moesten daardoor op zoek naar een nieuwe boer voor biologische runderen. En gelukkig hebben we succes gehad, en het zijn runderen met een bijzonder mooi verhaal.We schakelen over naar een ander runderras, Limousin. Net als de Blonde d’Aquitaine is dit een vleesras. We zullen meestal ossen van zo’n drie jaar aangeleverd krijgen.

De ossen lopen in natuurgebieden van het Drents Landschap. Het gaat om twee gebieden: het Reestdal tussen Overijssel en Drenthe en het landgoed Rheebruggen in Uffelte. Het Drents Landschap gebruikt de runderen bij het beheer van de natuurgebieden. Door het begrazen blijft het landschap open. Leuk is dat u in beide gebieden bij de runderen kunt gaan wandelen. Er zijn twee boeren verantwoordelijk voor de dieren, Gerrit Schuurhuis en Alexander Ekkel.

Bijzonder is dat het Drents Landschap de dieren in een zogenaamd gesloten systeem houdt. Er wordt daarbij niks van buiten aangevoerd. De runderen krijgen in de winter gerst en rogge bijgevoerd dat op eigen grond is geteeld, waarna de mest uit de potstallen daar weer op verspreid wordt. De runderen worden op de boerderij zelf geboren, en niet van buiten aangevoerd. In zo’n gesloten systeem treedt langzaam verschraling van de grond op, en dat is exact wat het Drents Landschap wil.

De dieren lopen zoveel mogelijk buiten in de natuurgebieden en eten dan grassen en kruiden. In de winter gaan de meeste runderen op stal (potstallen) en worden dan gevoerd met kuilgras, hooi en wat graan van eigen grond. De ossen die wij verkopen lopen ook in de winter in de schralere gebieden, en komen dus niet op stal, en eten dan alleen gras en indien nodig wat kuilgras/hooi. Die ossen zijn dus grasgevoerd. Maar we zullen ook koeien aangeleverd kunnen krijgen. Die krijgen in de winter wel wat gerst en rogge bijgevoerd. Daarom kunnen we onze biologische rundvlees niet rasgevoerd noemen.

Antibiotica, Salmonella en ESBL vrij kip (2)

We hebben de afgelopen maand een enquête uitgevoerd over de ESBL, Salmonella en Antibiotica vrije Kromhoekster kip. In dit blog staat achtergrond informatie over de Kromhoekster Kip van Marion en Co Bakx. De centrale vraag in de enquête was: De Kromhoekster Kip is een binnenkip.Is het een goed idee als OKvlees die gaat verkopen?

Bijna 400 (!) mensen hebben de enquête ingevuld. Dat hoge aantal laat zien dat het onderwerp leeft! 2/3 van de reacties vindt het een goed idee dat wij de Kromhoekster kip gaan verkopen, en van die 2/3 zou de overgrote meerderheid het ook daadwerkelijk kopen. De 1/3 die het geen goed idee vindt had wel sterke argumenten. Buiten kunnen komen past bij het natuurlijk gedrag van de kip. En als je hygiënisch werkt met kip hoeft een besmetting geen probleem te zijn. Veel kwam de reactie dat een buitenkip die ESBL, salmonella en antibiotica vrij is toch mogelijk moet zijn. Dat laatste zal echter - naar wij denken - echt hele grote stappen vergen. Binnen de biologische kippenhouderij lopen relatief veel dieren op een klein stukje grond, met een reële kans op besmetting. Een kip die in bosgebied kan scharrelen gaat misschien aan de eisen van de Kromhoekster kip voldoen. Maar dan praat je over prijzen die de prijs van de biologisch kip ver overstijgen. Ik zie graag dat er een biologische kippenboer komt die laat zien dat we het helemaal mis hebben..

Of de Kromhoekster binnenkip een lager welzijnsniveau heeft dan een biologische kip is een moeilijke. Mist een kip het buiten kunnen scharrelen als hij/zij dat nooit ervaren heeft? We zullen het nooit weten. Maar de Kromhoekster kip is zeker geen plofkip. Ze hebben strooisel, snavels worden niet gekapt etc. Het zijn gezonde kippen die de ruimte hebben om rond te scharrelen in de stal. Als we de kip lanceren zullen we de leefomstandigheden netjes vermelden.

Maar u ziet het: we gaan de Kromhoekster kip in het assortiment opnemen na de zomervakantie. En zoals een wijze klant zei: u kunt blijven kiezen. De scharrel en biologische kip blijft beschikbaar.

Waar komt ons grasgevoerde rund vandaan?

We hebben nu een paar maandjes grasgevoerd rund in de webwinkel. Regelmatig krijgen we de vraag bij welke boer de runderen vandaan komen, want dat is bij OKvlees.nl toch altijd bekend. Welnu, dat is een ingewikkelde. Grasgevoerde runderen komen vrijwel allemaal uit natuurgebieden, of in ieder geval uit extensief beheerde gebieden, waar ze het jaar rond loslopen. Die gebieden zijn vaak van natuurorgansiaties zoals het Drents Landschap, waar een beheerder/boer voor de dieren zorgt.

grasvlees ResizedDeze runderen hebben in hun leven weinig contact met mensen. Daardoor zijn ze veel schuwer dan runderen die op 'traditionele' boerderijen (waar ik ook voor het gemak ook biologische boerderijen onder schaar) opgroeien. Als de dieren dan gevangen moeten worden, bijvoorbeeld voor de slacht, dan geeft dat de kudde veel meer stress dan bij boerderij runderen. Daarom worden altijd grotere aantallen dieren tegelijkertijd uit de kudde gehaald, zodat het aantal stress momenten beperkt blijft. De dieren worden dan over verschillende afnemers verdeeld, waaronder sinds kort OKvlees.nl. Dat maakt het onmogelijk om met één boer te werken. Ook al leveren we uit de diepvries: we hebben geen idee hoeveel grasgevoerd rundvlees we over twee maanden verkopen (het groeit nogal omstuimig). Het grasgevoerde vlees kan nu uit Ameland, Slochteren of Ruinen komen.

U begrijpt dat HOE de dieren gevangen worden heel belangrijk is om de stress zo veel mogelijk te beperken. U kunt me geloven: er bestaan heel veel verschillen hoe veerijders met dieren omgaan. Tot respectvol en kundig tot  'je zou de politie erop afsturen' niveau. We zijn heel blij dat

Lees meer

Boter, grasgevoerd

Je hebt boter en je hebt vet lekkere boter!

Boter, bereid uit raszuivere rauwe melk van de Blaarkoppen. Boter die alléén wordt gemaakt tijdens het seizoen dat de koeien dag en nacht buiten grazen, waardoor het  raszuivere grasboter is. Daarmee is de boter niet alleen glutenvrij, maar vooral vet (82%) lekker. De boter wordt gemaakt door de verse volle melk af te romen en die room 48 uur te laten fermenteren (rijpen) Tijdens deze fermentatie wordt de lactose omgezet in melkzuur, hiermee is de boter niet alleen 'verrot lekker' maar ook geschikt voor mensen met een lactose intolerantie. Aangezien de boter nog altijd sporen (0.003%) van lactose bevat, raden wij mensen met een lactose allergie af te boter te gebruiken.

De boter is biologisch (SKAL 23354) en verkrijgbaar in rolletjes van 150 gram. De boter is ongezouten, waarmee de meest pure smaak van de boter naar voren komt. Er is heel eenvoudig en naar eigen behoefte grof zeezout aan toe te voegen.

EKO-logo EU Organic Logo