WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-gedachte

Blog overzicht

Buiten is Vairrekte leuk!

Gebruikerswaardering:  / 0

Vair is altijd al vooruitstrevend geweest in het houden van varkens. Bij het ontwerp van de stal stond het natuurlijke gedrag van de vairkens centraal om ze zo gelukkig mogelijk op te laten groeien. Vair maakt nu een extra, en hele mooie stap! De fokzeugen – die voor nieuwe aanwas zorgen – liepen al in de weide. De vleesvarkens hadden een uitloop waar ze van de buitenlucht kunnen genieten. Dit alles net zoals bij biologische varkens. Maar het viel op dat de vleesvarkens vanuit de uitloop naar de zeugen in de wei stonden te kijken, en al knorrend naar de zeugen riepen. Een vairrekte goede boer snapt dan wat ze willen: ze willen ook de wei in!

Lees meer...

The Pie Shop

Gebruikerswaardering:  / 1

Weer wat nieuws en bijzonders! Nu eens geen nieuwe bijzondere boer, maar iemand die van vlees van Bijzondere boeren iets bijzonders lekkers kan maken: Pie's. Dat zijn mooie deegvormen gevuld met vlees, groenten of fruit uit de Engelse keuken. In ons geval zijn ze gevuld met OKvlees..We hebben ze natuurlijk geroken (wow!) en geproefd. We geven - zolang de voorraad strekt en maximaal 2 per klant - gratis Pie's weg. Het zijn mini pie's van zo'n 100 gram.

De enige voorwaarde is dat we uw mening over de pie's horen.

Hieronder stelt de oprichtster van The Pie Shop zich voor:

 

The Pie Shop Mijn naam is Astrid Smit-Remmerswaal. Ik ben anglofiel en bourgondiër. Hoewel de Britse keuken over het algemeen niet als gastronomisch bekent staat is mij niet helemaal duidelijk waarom. Ik hou van de Britse keuken. Het vertegenwoordigd voor mij huiselijkheid en gezelligheid. High Tea, met scones en sandwiches, nagerechten als Sticky toffee pudding, crumbles met custard, Christmaspudding, Sunday roast waarbij de hele familie op zondagmiddag met zijn allen aan tafel gaat. Casseroles in alle soorten en smaken, fish and chips. En natuurlijk pie's. Prachtige deegvormen gevuld met heerlijk vlees, groenten of fruit. En de geur! Onweerstaanbaar. Toen we onlangs verhuisde naar de

Lees meer...

Stoer ijs

Gebruikerswaardering:  / 2

IJs in een webwinkel met vlees. Volstrekt logisch. Net zo logisch als het houden van waterbuffels in Nederland, en die melken. En van die melk ijs maken. Toch is het een logisch en rationeel verhaal. De ouders van Arjan Swinkels, die zich hieronder voorstelt, molken vroeger gewone koeien. Vanwege de quotering zijn ze daar mee gestopt. Arjan zocht later wat anders. Toen hij kennis maakte met waterbuffels was het liefde op het eerste gezicht en ontstond het plan om waterbuffels te gaan houden en melken. Van die bijzondere melk maakt Arjan mooie producten, zoals bijzonder smaakvol Stoer ijs. Bijzondere OKproducten van bijzondere OKdieren.

Stoer IJs


stoerijs kudde Resized


Stoer IJs is gemaakt van buffelmelk, de melk die beroemd is van de traditionele Italiaanse buffel-mozzarella. Buffelmelk is zeer romige melk en daarmee ideaal voor het maken van roomijs. Aan de basis van dit ijs staat de stoere buffelmelk van waterbuffelboerderij De Stoerderij uit Son en Breugel. Stoer IJs wordt bereid door meester-ijsbereider Wilbert Palm uit Eindhoven.

Bij De Stoerderij staat het natuurlijk gedrag van de waterbuffels centraal. Ze krijgen het hele jaar weidegang, leven in een familiekudde (kalfjes bij de buffelkoe) en beschikken over een prachtige modderpoel waar ze in de zomer kunnen afkoelen. Er worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt en De Stoerderij werkt met een eigen transparantiemodel
Keurig Merk, waarbij de volledige bedrijfsvoering tot in detail wordt weergegeven. Ook is er een livestream waarbij je 24/7 van achter je computer of smartphone live naar de stoere waterbuffels kunt kijken.

Lees meer...

Vairrekte leuke foto's

Gebruikerswaardering:  / 3

Dat ik Vair een mooi bedrijf vind is denk ik wel duidelijk, en ik ben blij dat er  enkele producten van hun in de webwinkel staan. Maar ik kwam iets anders moois van ze tegen op facebook. Vairrekte leuke foto's, die ik graag deel!

De foto's zijn gemaakt door Gert van den Bosch, een amateur fotograaf die van (boerderij)dieren houdt en alles wat er mee te maken heeft. Van geboorte tot slacht legt hij beelden vast. Vorig jaar heeft hij zelfs een grote internationale prijs gewonnen, de "Sony World Photography Award".

De foto's laten zien dat die prijs helemaal terecht was!

sized  DSC2682ok Resized Resized

sized  DSC2739OK Resized Resized

sized  DSC2566ok Resized Resized

 De foto's zijn overgenomen met toestemming van Gert van den Bosch.

Kipfilet van leghennen

Gebruikerswaardering:  / 0

Er zijn twee soorten kippen: legkippen en vleeskippen. De eerste legt veel eieren, de tweede zet efficiënt vlees aan. Twee werelden, die de Lankerenhof bij elkaar wil brengen. Dat doen ze bijvoorbeeld door de haantjes van de legkippen, die anders gedood worden als ze uit het ei kruipen, op te laten groeien en te verkopen als Haantje de Cocq. Deze zijn ook via OKvlees.nl te verkrijgen. Maar ook de leghennen kunnen na de slacht beter benut worden.

Leghennen kunnen ongeveer anderhalf jaar eieren leggen, waarna ze geslacht worden. Het vlees wordt dan in allerlei meestal laagwaardige toepassingen gebruikt. Denk aan soepkip en kip nuggets. En dat terwijl het vlees erg smakelijk is! Marjanne en Chris van de Lankerenhof laten daarom de filetjes van de uitgelegde hennen uitsnijden. Dit past ook goed bij hun streven om alles wat hun boerderij voortbrengt zelf te verkopen.

De filets zijn steviger van structuur maar ook kleiner dan filets van vleeskippen. Het is daarom belangrijk dat je de filet kort om en om bakt (maximaal 8-10 minuten). Je hebt een heerlijk stukje kipfilet met een stevige bite. Ook is de filet zeer geschikt voor bijvoorbeeld roerbakgerechten. De prijs maakt ze erg aantrekkelijk..

EKO-logoscharrel-rund-logoscharrel-varken-logoscharrel-varken-logo