mandje is leeg
inloggen
 
 top email

Blog algemeen

De slacht bij OKvlees.nl

De gruwelijke beelden gemaakt door Animal Rights in het Belgische slachthuis hebben heel veel losgemaakt. Ik denk dat dit zoveelste vleesschandaal voor veel mensen de druppel is om te stoppen met vlees. Wij hebben er veel vragen over gehad, zowel van klanten als van niet klanten.  En de essentie van de vraag was altijd: wie garandeert mij dat de slacht bij jullie wél respectvol gaat?

Ik verwijs in ieder geval dan naar deze tekst op onze site, waarin de OKvlees.nl keten beschreven wordt. Wij werken met kleinschalige, ambachtelijke slachterijen. Dat is op zichzelf géén garantie dat de slacht goed verloopt. Kleinschalige slacht is niet per definitie beter dan grootschalige. Net zo goed als een kleine boer niet per definitie beter voor zijn dieren zorgt dan een grote boer. Ook bij kleine slachthuizen zijn misstanden mogelijk, en die zijn er ook geweest. Wel is naar mijn mening de kans op misstanden groter in grote slachthuizen. Als er 25.000 tot 35.000 varkens per week geslacht worden dan lijkt het mij heel moeilijk om een varken nog als een levend wezen te zien. Het werk moet haast wel afstompen. Een dier verword tot grondstof, en de productie mag onder geen beding vertraging ondervinden. En als het management dan ook nog eens niet ingrijpt dan gaat het zo gruwelijk fout als in België gebeurd is. Bij de kleine slachters is de ‘productiedruk’ lager. En het varken wordt nog als dier gezien. Als – en die ‘als’ is een essentiële voorwaarde - dat gecombineerd gaat met goed leiderschap en ambacht, dan zal er sprake zijn van een zo respectvol mogelijke slacht. En ik ben er van overtuigt dat bij onze slachters dat het geval is. Het zijn ambachtsmannen met passie voor hun werk. Gaat het nooit mis bij die kleinere slachthuizen? Natuurlijk wel. Maar er is tijd en de rust om te corrigeren. Daarnaast zijn er vanzelfsprekend de externe NVWA controleurs  aanwezig bij de slacht.

Ik heb dus het volste vertrouwen dat bij OKvlees.nl het dierwelzijn tot en met het laatste moment, de slacht, zo goed mogelijk geborgd is. Voor een klein deel vanwege het onafhankelijke toezicht.  Maar vooral omdat de slachters naar mijn overtuiging respectvol met de dieren willen en kunnen omgaan.

Wilt u meedoen met een test?

U weet het, we zijn gek op het testen van nieuwe producten bij onze klanten. En we hebben weer wat moois voorbereid!

Waar gaat het om? U weet dat dierwelzijn het centrale thema is bij OKvlees.nl, en daarom zijn we blij met biologisch. Biologisch is goed. Maar, het kan altijd beter! Ik vind persoonlijk dat er binnen het biologische keurmerk wel wat meer ontwikkeling mag zijn. En raad eens? Kom ik een varkensboer tegen die heel graag verder wil gaan dan biologisch voorschrijft. Onder andere meer leefruimte en weide voor de varkens, maar daarover later meer. Ze hebben zelf een eigen varkensras gefokt, dat volgens hen meer smaak heeft. Want hun visie – die ik volledig omarm – is dat meer dierwelzijn erg belangrijk is, maar het is helemaal OK als de consument het ook kan proeven!

Ribkarbonade 2Nu willen wij graag van u, potentiële klant van dat bijzondere biologische vlees, horen of u dat varkensvlees óók lekkerder vindt! En ook of u er meer voor zou willen betalen. Want, meer ruimte is meer kosten. Daarom organiseren we deze test. Als u meedoet krijgt u (gratis) 2 ‘gewone’ biologische en twee biologisch++ ribkarbonades. U kunt ze bereiden zoals u normaal doet. Als tegenprestatie vragen we u wel om een korte online enquête online in te vullen. Dat is alles!

We willen het wel graag meesturen met een bestelling. Opgeven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of u kunt het noemen in het opmerkingen veld bij het afronden van de bestelling. Natuurlijk is de voorraad proefmonsters niet onbeperkt, dus wees er vooral snel bij!

Nieuwe functies in webwinkel

De webwinkel heeft weer een grote onderhoudsbeurt gehad. De techniek was wat verouderd, waardoor de gebruiksvriendelijkheid van de webwinkel beter kon. De webwinkel werkte ook niet prettig op een pad of telefoon. Niet fijn voor u, maar meneer Google vond het ook niet leuk. Als een website ‘responsive’ is scoor je meteen beter in de zoekresultaten. Ook niet onbelangrijk!!
Ik zal de belangrijkste voordelen voor u zo opsommen. Maar elke update geeft ook wat foutjes. Zo was de kilogram prijs voor een procureur plotseling €16500. Ik snapte al niet dat het niet meer verkocht ;-) Ziet u nog een andere slordigheidje of fout, laat het mij aub weten! Maar wat merkt u nu van de voordelen?
Naast het eenvoudiger kunnen bestellen op een pad of telefoon is het afronden van de bestelling een stuk overzichtelijker en eenvoudiger geworden. Wel een aandachtspuntje zijn de adressen onder het kopje ‘factuur adres’. Daar staan alle opgeslagen adressen. Het kan geen kwaad om die op te schonen, zeker als u al lang bij ons klant bent.

De meest gestelde vraag is of het gewicht in het boodschappen mandje niet getoond kon worden. Zodat u weet of de drie kilo (minimum verzendgewicht) gehaald is in de bestelling, en u het niet zelf hoeft te berekenen. Dat gewicht is nu zichtbaar in het winkelmandje, ook rechtsboven op het scherm. U weet dan ook meteen of u een steekwagentje nodig heeft als u een bestelling bij een pakje gemak locatie afhaalt ;-)

Schermafbeelding 2017 01 20 om 11.06.40

Een wens die ik al lang had was een simpel printknopje bij de mooie recepten van Joke Boon. In de vorige site was dat niet eenvoudig te regelen. Nu kunt u het recept naar keuze met één druk op de knop uitprinten!
Schermafbeelding 2017 01 20 om 11.09.59

 In de vorige versie van de webwinkel werd het boodschappen mandje na een paar uur automatisch geleegd. Nu blijft het 30 dagen bewaard voordat alles uit het mandje gehaald wordt. U kunt dus het boodschappenmandje ook als boodschappenlijstje gebruiken! Wat u in het mandje stopt wordt echter NIET van de voorraad afgeboekt. Het kan dus zijn dat als u uw boodschappenlijstje omzet in een bestelling sommige producten niet meer voorradig zijn.

Nieuwe biologische runderen

Onze leverancier KoKalf is helaas gestopt met de biologische vleesrunderen, de Blonde d’Aquitanes. We moesten daardoor op zoek naar een nieuwe boer voor biologische runderen. En gelukkig hebben we succes gehad, en het zijn runderen met een bijzonder mooi verhaal.We schakelen over naar een ander runderras, Limousin. Net als de Blonde d’Aquitaine is dit een vleesras. We zullen meestal ossen van zo’n drie jaar aangeleverd krijgen.

De ossen lopen in natuurgebieden van het Drents Landschap. Het gaat om twee gebieden: het Reestdal tussen Overijssel en Drenthe en het landgoed Rheebruggen in Uffelte. Het Drents Landschap gebruikt de runderen bij het beheer van de natuurgebieden. Door het begrazen blijft het landschap open. Leuk is dat u in beide gebieden bij de runderen kunt gaan wandelen. Er zijn twee boeren verantwoordelijk voor de dieren, Gerrit Schuurhuis en Alexander Ekkel.

Bijzonder is dat het Drents Landschap de dieren in een zogenaamd gesloten systeem houdt. Er wordt daarbij niks van buiten aangevoerd. De runderen krijgen in de winter gerst en rogge bijgevoerd dat op eigen grond is geteeld, waarna de mest uit de potstallen daar weer op verspreid wordt. De runderen worden op de boerderij zelf geboren, en niet van buiten aangevoerd. In zo’n gesloten systeem treedt langzaam verschraling van de grond op, en dat is exact wat het Drents Landschap wil.

De dieren lopen zoveel mogelijk buiten in de natuurgebieden en eten dan grassen en kruiden. In de winter gaan de meeste runderen op stal (potstallen) en worden dan gevoerd met kuilgras, hooi en wat graan van eigen grond. De ossen die wij verkopen lopen ook in de winter in de schralere gebieden, en komen dus niet op stal, en eten dan alleen gras en indien nodig wat kuilgras/hooi. Die ossen zijn dus grasgevoerd. Maar we zullen ook koeien aangeleverd kunnen krijgen. Die krijgen in de winter wel wat gerst en rogge bijgevoerd. Daarom kunnen we onze biologische rundvlees niet rasgevoerd noemen.

Antibiotica, Salmonella en ESBL vrij kip (2)

We hebben de afgelopen maand een enquête uitgevoerd over de ESBL, Salmonella en Antibiotica vrije Kromhoekster kip. In dit blog staat achtergrond informatie over de Kromhoekster Kip van Marion en Co Bakx. De centrale vraag in de enquête was: De Kromhoekster Kip is een binnenkip.Is het een goed idee als OKvlees die gaat verkopen?

Bijna 400 (!) mensen hebben de enquête ingevuld. Dat hoge aantal laat zien dat het onderwerp leeft! 2/3 van de reacties vindt het een goed idee dat wij de Kromhoekster kip gaan verkopen, en van die 2/3 zou de overgrote meerderheid het ook daadwerkelijk kopen. De 1/3 die het geen goed idee vindt had wel sterke argumenten. Buiten kunnen komen past bij het natuurlijk gedrag van de kip. En als je hygiënisch werkt met kip hoeft een besmetting geen probleem te zijn. Veel kwam de reactie dat een buitenkip die ESBL, salmonella en antibiotica vrij is toch mogelijk moet zijn. Dat laatste zal echter - naar wij denken - echt hele grote stappen vergen. Binnen de biologische kippenhouderij lopen relatief veel dieren op een klein stukje grond, met een reële kans op besmetting. Een kip die in bosgebied kan scharrelen gaat misschien aan de eisen van de Kromhoekster kip voldoen. Maar dan praat je over prijzen die de prijs van de biologisch kip ver overstijgen. Ik zie graag dat er een biologische kippenboer komt die laat zien dat we het helemaal mis hebben..

Of de Kromhoekster binnenkip een lager welzijnsniveau heeft dan een biologische kip is een moeilijke. Mist een kip het buiten kunnen scharrelen als hij/zij dat nooit ervaren heeft? We zullen het nooit weten. Maar de Kromhoekster kip is zeker geen plofkip. Ze hebben strooisel, snavels worden niet gekapt etc. Het zijn gezonde kippen die de ruimte hebben om rond te scharrelen in de stal. Als we de kip lanceren zullen we de leefomstandigheden netjes vermelden.

Maar u ziet het: we gaan de Kromhoekster kip in het assortiment opnemen na de zomervakantie. En zoals een wijze klant zei: u kunt blijven kiezen. De scharrel en biologische kip blijft beschikbaar.

EKO-logo EU Organic Logo