WINKELMANDJE

 x 
Mandje is leeg
OKVLS-gedachte

Blog overzicht

Antibiotica, salmonella en EBSL-vrije kip

Gebruikerswaardering:  / 4

Help! Ik kom er niet uit! Wat er aan de hand is? Ik kan weer eens niet kiezen…

Ik kom een boer tegen met een heel mooi product. Kippenvlees, waarbij geen antibiotica wordt gebruikt bij het opgroeien van het dier. Dat is niet waar ik het meest blij van word, want ook de biologische kip die we verkopen krijgt geen antibiotica. Maar waar ik wel blij van wordt is dat deze kip ook salmonella vrij is én EBSL vrij. EBSL is een enzym dat in antibiotica resistente bacteriën, en dat is een stevig risico voor de volksgezondheid. Die ‘vrije’ claims worden niet zo maar geroepen, maar worden onderbouwd met regelmatige testen door onafhankelijke instanties. Salmonella- en EBSL vrij is echt uniek!

Hoe krijgt die kippenboer – Marion en Co Bakx van de Kromhoekster kip  – het voor elkaar? Door passie voor kippen en door de diergezondheid onvoorwaardelijk boven alles te stellen. Dat begint bij het voer. Co en Marion waren erg ontevreden met het kippenvoer dat ze konden kopen. Ze hebben vele jaren geïnvesteerd om de mineralenbalans in hun voer zo te krijgen dat de kippen zo gezond mogelijk zijn. Daarnaast streven ze - doordat de gezondheid van de kip centraal staat -bij het opgroeien niet naar zo snel mogelijk veel kilo’s. Het duurt 8 weken voordat de kippen geslacht kunnen worden in plaats van de standaard 6 weken. En dan nog is het gewicht vaak lager dan bij de gewone kip. En Marion en Co zorgen heel erg goed voor hun dieren.

Waarom heb ik uw hulp nu nodig? Het is een binnenkip. De kippen lopen vanzelfsprekend wel los in de stal, en zijn dus binnenscharrelaars. OKvlees.nl heeft tot nu toe alleen dieren verkocht die buiten kunnen lopen. Dat is nogal een stap dus. Kippen die buiten lopen, zoals onze biologische en scharrel kippen, hebben onvermijdelijk een grotere kans op ziektes, bijvoorbeeld door overvliegende vogels die wat poep laten vallen. Die vogels zijn ook vaak de bron van bijvoorbeeld de vogelgriep. Het binnenhouden van de kippen, en daarbij een stalmanagement waar hygiëne en de gezondheid van de kip centraal staan is de basis voor de salmonella en EBSL vrije kip.

Hoe kijk ik er persoonlijk tegen aan? Ik weet ‘t niet. Een dier dat naar buiten kan zal dat ook doen. Maar zijn dieren die het begrip ‘buiten’ niet kennen, en in een goede stal met hele goede zorg leven minder gelukkig dan kippen die buiten kunnen komen? Onmogelijk te beantwoorden, want ik ben geen kip, maar ik denk het niet. Maar als we kippenvlees willen hebben zonder salmonella en zonder EBSL is de aanpak van Marion en Co wel de weg. En laat dit maar een groot succes worden, zo groot dat er ondernemers gaan kijken of het ook kan met buiten lopende kippen. Als dat kan, en het zal een hele kluif worden, dan zien we wel weer.

Qua prijsstelling: het vlees zal duidelijk onder de prijs van de (buiten) scharrelkip liggen.

Maar vooralsnog wil ik graag uw hulp hebben. Via de volgende link kunt u mij laten weten of OKvlees.nl de antibiotica, salmonella en EBSL-vrije binnenkip gaat verkopen?

Audit

Gebruikerswaardering:  / 0

skalWe hebben de jaarlijkse audit van skal gehad. Skal is de instantie die controleert of het biologische vlees dat we verkopen ook echt bio is. Natuurlijk hebben we die audit weer glansrijk gehaald. Maar wat houdt zo'n audit nu in?

Er worden standaard dingetjes gecontroleerd zoals het in bezit hebben van geldige certificaten van bedrijven waarmee we samenwerken, zoals Slagerij Ter Weele. Zonder die certificaten mogen we niet met anderen samenwerken onder de bio paraplu, omdat zij dan niet gecontroleerd worden. En Skal zorgt voor controle van de hele keten. Daarnaast worden er drie willekeurige producten uit de vriescellen gehaald. We moeten dan laten zien wanneer dat specifieke stukje vlees geleverd is. Het moet dus op onze bestelling staan én op de pakbon van de levering aan OKvlees. En dat moet ook in een factuur aangetoond kunnen worden worden. Je moet de administratie dus wel op orde hebben. Als we  bijvoorbeeld een kipje hebben liggen met daarop een etiket dat zegt dat het biologisch is, maar waarvan de levering en betaling niet aangetoond kan worden dan is er stront aan de.. euh een probleem. Dat was bij mij natuurlijk niet 't geval. En om het geheel af te ronden moet er ook een zogenaamde massa balans zijn. Over een heel jaar wordt de verkoop vergeleken met de hoeveelheid die ingekocht. Als de verkoop dan groter is dan de inkoop dan is er iets aan de hand. Mijn inkoop was wat groter dan de verkoop, want vanwege de aanhoudende groei hebben we een grotere voorraad. 


Is deze controle nu waterdicht? Nee. Kwaadwillenden kunnen nog steeds rommelen en regulier vlees als het veel duurdere biologisch vlees verkopen. Maar de kans dat ze tegen de lamp lopen is echt aanzienlijk.

Gras gevoerd rundvlees

Gebruikerswaardering:  / 4

Met stip op nummerrrr 1 in de ranglijst van verzoeken van klanten: grasgevoerd vlees. Voor wie dit nog niet kent even wat uitleg. De scharrel en biologisch runderen van OKvlees.nl eten natuurlijk vooral gras of hooi, maar in de stalperiode wordt het aangevuld met maïs, gerst en luzerne. Dus, het kan niet grasgevoerd genoemd worden. Runderen die het jaar rond in natuurgebieden lopen wel. Die eten gras, kruiden en als het in de winterperiode nodig is – je laat geen dieren verhongeren! - hooi of kuilvoer. En met deze runderen gaan we aan de slag. Ze staan al in de webwinkel.

Waarom is grasgevoerd nu zo populair? Welnu, het is lekker. De dieren groeien langzamer en dat proef je. U zult ook zien dat het vlees donkerder is dan het scharrel en rundvlees van onze Blonde d'Aquitaines. Of grasgevoerd lekkerder is dan het scharrel en biologische rundvlees laat ik aan uw beoordeling over. Wij kregen geen consensus.

De dieren grazen op gronden waar geen landbouw mogelijk is. Ze concurreren daarmee niet met de voedselproductie. En dat is niet onbelangrijk. De productie van vlees met behulp van veevoer is immers een berucht inefficiënte manier van voedselproductie. De runderen spelen ook een belangrijke rol bij het in stand houden van Nederlandse natuurgebieden. Dat zijn belangrijke voordelen van grasgevoerd rundvlees.

Dan is er nog het gezondheidseffect. Volgens de claims is grasgevoerd vlees rijker is omega-3 vetzuren, bevat minder omega-6 vetzuren, meer geconjugeerd linolzuur (bent u daar nog?) en bevat minder vet. En dat alles is dan weer goed voor de gezondheid.

Lees meer...

Korting op Pie's

Gebruikerswaardering:  / 0

Dierendag. Secretaressedag. U kent die vast. Maar heeft u ooit gehoord van de British Pie week? Vast niet, maar nu wel! En we vieren die ook nog samen met Nederlandse ‘The Pie Shop’ van wie wij de pie’s verkopen. En u kunt ook nog een voordeeltje hebben aan dit feestje!

7 tot en met 13 maart 2016 wordt in Groot Brittannië het bestaan van de pie gevierd tijdens de British Pie Week. Een week lang wordt de pie in het zonnetje gezet met als groots middelpunt de prestigieuze British Pie Awards die op woensdag 9 maart gehouden worden in Melton Mowbray. Vorige jaar werden ruim 800 pie's in 20 verschillende classes beoordeeld waaronder ook de Creambraised Chicken and Vegetable Pie en de Goosestew Pie van The Pie Shop. En die kregen de status ‘Pie-rate recommended’. Niet gek voor een niet Brit!

Op 12 maart wordt in Melton Mowbray de Great Britisch Festival of Pies gehouden. Vrijwel iedereen die van pie's houdt of pie's maakt doet iets speciaals tijdens de Britisch Pie Week. Ook The Pie Shop draagt haar steentje bij aan de promotie van de Traditional Britisch pie. Zolang de voorraad strekt krijgt u, tijdens de Britisch Pie Week, 20% korting op de pie's.

Dus, alleen voor bestellingen op 7 tot en met 13 maart 2016!

Enjoy!

Kaas!

Gebruikerswaardering:  / 2

We gaan weer een nieuw en spannend avontuur aan:  Kaas die helemaal OK is! En natuurlijk niet zomaar een Gouds kaasje, maar een bijzondere kaas met een verhaal. Meerdere bijzondere verhalen zelfs.  Gaan we die kaas bevroren verzenden? Nee, gekoeld. We gaan iets heel slims doen! We gaan slim gebruik maken van de isolatie zak. Bij het vervoer leggen we de kaas er bovenop. Er komt altijd koude uit die zak, en die koude zorgt er dan voor dat de kaas koel blijft. De verzenddoos is dus zowel een diepvries als een koelkast!

Ok, wat is nu zo bijzonder aan de kaas. Allereerst de herkomst. De kaas wordt gemaakt van melk van 2 biologische melkveehouders in de Gelderse vallei, met elk een eigen ras melkkoeien. Die melk wordt zeker niet gemengd. Elk ras geeft een eigen karakter aan de kaas. Zo is er melk van de Boerderij de Hooilanden in Bennekom. Die melken het oude Hollandse ras blaarkoppen. Op boerderij Welgelegen in Rhenen worden Montbéliarde koeien gemolken. Normaal wordt de melk van heel veel boeren gemengd in de kaasfabriek.

Lees meer...

EKO-logo EU Organic Logo