In de reeks 'waar staat OKvlees.nl voor' deze keer aandacht voor ons beleid rond het gebruik van toevoegingen. Toevoegingen worden gebruikt voor smaak, stuctuur en houdbaarheid van het vlees. En soms ook als vulstof om de winst op te krikken.

iStock 493340462 additieven kleinWij hebben een simpel beleid: geen toevoegingen tenzij het moet. En we vinden niet snel dat het moet...Kruiden en specerijen - en dan wel biologisch - gebruiken we in producten waar u ook kruiden verwacht zoals worsten. Niet in andere producten zoals gehakt. Allerlei stofjes met chemische namen, zoals methyl, cellulose en fosfaten, gebruiken we niet. Dat is een principieel punt van ons. Deze stofjes zijn heel effectief en geven bijvoorbeeld een hele mooie structuur van een rookworst. Wij doen het zonder die stofjes, waardoor onze producten wel anders zijn dan de bekende supermarkt producten. Maar wel lekker!

Soms moeten we wel een toevoeging gebruiken. We gebruiken zo weinig mogelijk nitriet. Het zit bijvoorbeeld niet in de gerookte spekblokjes, waardoor ze wat bruiner zijn dan de knalroze spekblokjes in de supermarkt. In de gerookte achterham zit wel nitriet omdat zonder de ham er gewoon niet lekker uitziet. Toevoegingen om de winst op te krikken gebruiken we niet. Nu zal de oplettende klant zeggen 'maar in de gerookte kipfilet staat wél water bij de ingredienten'. Dat klopt. Maar dat is functioneel. Als we geen water toevoegen is de filet gortdroog en niet te vreten (zoals we met schade en schande ervaren hebben met een paar klanten). Dus, dan is het functioneel.

Dus: OKvlees bevat géén rare toevoegingen en alles wat er wel in zit is ook wel overwogen...

 EU Organic Logo
© OKvlees.nl | Fotografie: Dutch Food Art | Vragen of suggesties? info@okvlees.nl | Bel 06-21917040